11 Noiembrie 2016
5031 accesări
0 comentarii

Dacă în urmă cu câteva luni, bolnavii de cancer primeau o lovitură greu de suportat, în sensul că singurul serviciu de radioterapie din judeţ şi-a încetat activitatea, aceştia au acum motive de bucurie. Ei îşi vor putea face aceste proceduri, începândde anul viitor, din nou la Constanţa.

Consiliul Judeţean Constanţa a demarat procedurile pentru licitaţia referitoare la studiul legat de proiect şi construirea celor două buncăre.


„Pentru acestea, au fost alocate zece milioane de lei, din care patru anul acesta şi alte şase în 2017. În plus, Banca Mondială şi-a luat angajamentul pentru a organiza licitaţia pentru două acceleratoare liniare de particule pentru tratamentul modern de radioterapie, urmând ca, la sfârşitul anului viitor, acestea să fie montate”, ne-a declarat directorul Spitalului Clinic Judeţean de Urgenţă (SCJU), dr. Cătălin Grasa.


Reamintim că activitatea serviciului de Radioterapie din cadrul SCJU a fost suspendată în primăvara acestui an, după ce aparatului cu cobalt i-a expirat avizul de funcţionare. Altfel spus, sursa de cobalt are o durată de viaţă care nu poate fi depăşită cu mult peste, aşa că, după o anumită perioadă de timp se află în incapacitate de a mai trata pacienţi. În concluzie, epuizându-se sursa, aparatul nu a mai funcţionat şi în aceste condiţii s-a suspendat activitatea.

La momentul actual, radioterapia pentru toţi pacienţii din Constanţa se face la Institutul Oncologic Bucureşti, în grija spitalului intrând şi sarcina de a se îngriji ca bolnavii să fie transportaţi şi să li se asigure tot ce trebuie, de la internare până la externare.

La aflarea veştii că nu vor mai fi puşi pe drumuri, pacienţii au declarat că aşteptau de mult timp să se întâmple acest lucru.

„Chiar şi în condiţiile în care ţi se asigură transportul şi ce mai este necesar, tot este greu, pentru că, în primul rând, eşti nevoit să călătoreşti mereu. Or, asta ne oboseşte enorm”, a precizat Maria Pa-nait, o bolnavă de cancer.

„Nici nu apucam bine să venim acasă, că trebuia să plecăm iar. Este adevărat că procedurile sunt eficiente, dar mult mai mult ne avantajează să nu mai plecăm în alt oraş”, a subliniat Anca T.

„Nu putem decât să ne bucurăm pentru aşa ceva. Sperăm ca toate aceste lucrări să nu dureze, însă, la nesfârşit, pentru că viaţa noastră poate atârna uneori de un fir de aţă şi nu putem aştepta”, a declarat Ioana M.

Ce este Radioterapia şi ce tratează aceasta

Radioterapia este o procedură care ajută la vindecarea pacientului bolnav de cancer sau care poate fi folosită ca terapie adjuvantă, pentru a preveni recidivele după o intervenţie chirurgicală de îndepărtare a tumorii primare. Radioterapia este o metodă terapeutică cu acţiune loco-regională, care foloseşte radiaţiile ionizante pentru distrugerea celulelor tumorale maligne (celulele canceroase).

Pe lângă tratarea unor forme de cancer, în situaţii relativ limitate şi folosind doze mici, poate fi utilizată pentru efectul său de scădere a inflamaţiei în tratarea afecţiunilor articulare inflamatorii degenerative.

Adaugă comentariul tău

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii
Articol publicat de Mirabela ŞERBĂNESCU