24 Iunie 2016
2758 accesări
0 comentarii

Spitalul Clinic de Pneumoftiziologie Constanţa a fost dotat cu echipamente medicale de importanţă vitală pentru pacienţi. Unitatea medicală a fost dotată cu şapte aparate de ventilaţie mecanică, în condiţiile în care în spital exista până acum doar un aparat.
Această investiţie, în valoare de 40.000 de euro, a fost posibilă datorită unui proiect susţinut de Asociaţia „Dăruieşte viaţă”, în parteneriat cu „Engie”, prin programul „O şansă la viaţă”. Dotarea curentă este aproape de necesarul pentru a acoperi nevoile pacienţilor cu boli respiratorii acute, internaţi la Spitalul de Pneumoftiziologie.
Pacienţii cu afecţiuni grave, precum boală pulmonară obstructivă cronică, edem pulmonar acut sau insuficienţă respiratorie hipercapnică, pot fi ajutaţi cu astfel de echipamente, acestea reacţionând ca un substitut al respiraţiei normale.
„Suntem bucuroşi că putem contribui la dotarea cu echipamente medicale vitale, pentru pacienţii care sunt trataţi la Spitalul de Pneumoftiziologie Constanţa”, a declarat Eric Stab, director general Engie România.
Specialiştii precizează că acest tip de aparatură lipseşte în foarte multe unităţi medicale de profil, la nivel naţional. De aceea, proiectul demarat de partenerii în cauză se va extinde în mai multe oraşe din ţară, precum Bucureşti şi Braşov.
Spitalul de Pneumoftiziologie tratează pacienţi cu o gamă largă de afecţiuni respiratorii cronice, de aici vine şi nevoia de această aparatură care îi poate ajuta pe bolnavi să treacă peste crizele ce le pun viaţa în pericol.
„Spitalul nostru a evoluat, în timp, de la o patologie tuberculoasă la o patologie respiratorie diversificată. De aceea, considerăm că este foarte important să primim aceste ventilatoare, deoarece pacienţii care se adresează spitalului nostru au nevoie de aceste aparate pentru a putea fi trataţi. Anual, tratăm un număr de aproximativ 3.000 de pacienţi, dintre care mai mult de jumătate necesită această terapie non-invazivă. Aceste aparate ne vor fi de foarte mare folos”, a declarat dr. Erdin Borgazi, managerul Spitalului de Pneumoftiziologie.

Terapia poate fi susţinută şi la domiciliu
În cadrul Spitalului de Pneumofti-ziologie sunt patru specialişti calificaţi pentru a utiliza aceste aparate şi pentru a asista un astfel de tratament. Sunt situaţii în care pacienţii cronici pot beneficia de aceste aparate chiar la domiciliu. Se iniţiază terapia cu aceste ventilatoare în spital, se poate menţine pe durata spitalizării, dar se poate continua la domiciliu, dacă este nevoie. Casa de Asigurări de Sănătate susţine un program prin care se decontează terapia prin ventilaţie non-invazivă la domiciliu.
„Pentru mulţi pacienţi, aceste aparate pot însemna diferenţa dintre viaţă şi moarte. Faptul că suntem la distanţă de Spitalul Judeţean poate fi un dezavantaj. Asta ne-a forţat într-un fel să ne dezvoltăm şi să putem asigura pacienţilor suportul necesar şi în situaţii de criză, pentru că aparatele acestea înseamnă suport vital. Neavând un compartiment de terapie intensivă, aceşti pacienţi, până la sosirea serviciului de ambulanţă, pot fi susţinuţi din punct de vedere respirator, ventilator. Este o terapie scumpă, aparatele în sine sunt costisitoare. Este un domeniu nou al patologiei respiratorii, recunoscut recent şi la nivel de minister, dar noi ne adaptăm şi creştem cu el”, a declarat dr. Luiza Velescu, medic primar pneumolog cu competenţe în somnologie şi ventilaţie non-invazivă.

Adaugă comentariul tău

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii
Articol publicat de Vali PAPATANASIU