01 Septembrie 2016
5344 accesări
0 comentarii

Pacienţii suferinzi de cancer trebuie să aibă un regim alimentar special.Aceştia nu au voiesă consume orice fel aliment sau produse gătiteîn orice condiţii şi, potrivit specialiştilor oncologi,dar şi nutriţioniştilor,regimul alimentareste foarte importantîn procesul de vindecare.

Acesta contribuie la ameliorarea simptomelor cauzate de tratamentul agresiv, pe bază de citostatice şi radioterapie, şi ajută organismul să se refacă mai uşor. De asemenea, alimentaţia potrivită ţine la distanţă recidivele atât de nedorite. Pentru a implementa o grilă de regim potrivită, pentru fiecare pacient în parte, în funcţie de tipul de cancer de care suferă, dar şi de nevoile pe care le are, este necesară efectuarea analizelor de sânge. Pe baza acestora se face de către nutriţionist un plan de alimentaţie indivi-dualizat. Analizele indicate de specialişti trebuie efectuate dimineaţa, înainte de a consuma orice aliment.

„Unul dintre scopurile nutriţiei oncologie este prevenirea disbiozei (dezechilibrulflorei intestinale). Pacientul trebuie să consume, zilnic, două porţii de lactate fermentate: sana, iaurt, kefir, lapte bătut. Apoi, foarte important este să se consume zilnic produse din cereale integrale: pâine integrală, paste integrale, orez integral. De asemenea, sunt foarte importante legumele proaspete: morcovi, suc de sfeclă roşie, salată de varză albă sau roşie şi legume de sezon”, a declarat drd. Diana Artene, nutriţionist.

Suplimentele din plante,contraindicate

Pentru susţinerea tratamentului, specialiştii spun că nu este indicat să luaţi suplimente din plante, deoarece pot interfera cu medicaţia prescrisă în tratamentul bolii de care suferiţi. Este obligatoriu să consumaţi între 6 şi 10 pahare de apă pe zi. Băuturile alcoolice şi sucurile răcoritoare sunt categoric interzise. Între mese, specialiştii indică a se respecta un repaus alimentar complet, însă se poate consuma apă. Abordarea unui regim alimentar echili-brat şi corect poate preveni rezistenţa la leptină (hormon care monitorizează metabolismul grăsimilor).

„Pacientul bolnav de cancer trebuie să mănânce doar când îi este foame fizic, în maxim o oră din momentul în care începe să simtă senzaţia de foame. Între mese să respecte un repaus alimentar complet, să bea doar apă, de minim 3 şi maxim 7 ori. Mare atenţie la alimentele prăjite, degresate sau foarte grase! Acestea trebuie eliminate din dietă. A nu se consuma produse de patiserie sau cofetărie: covrigi, prăjituri cu creme sau produse cu aluat, gen foietaj”, mai spune specialistul.

Prevenirea infecţiilor

Pentru a preveni infecţiile alimentare, pacienţii nu trebuie să consume alimente care conţin ou nepreparat termic sau lactate nepasteurizate (creme, sosuri cumpărate, îngheţată, maioneză). De asemenea, trebuie să acordaţi o atenţie deosebită cărnii, mai ales dacă este insuficient preparată termic, precum şi salamului sau altor mezeluri şi afumături.

„Porţia unei mese trebuie să fie de mărimea palmei bolnavului. Produsele pe bază de zaharuri sunt şi ele interzise, dar şi produse ca margarina şi laptele de soia, mai ales persoanelor care au dezechilibre hormonale în care este implicat estrogenul”, adaugă specialistul.

Aşa cum am precizat anterior, regimul alimentar este stabilit individual, doar de specialist, în funcţie de rezultatul anali-zelor efectuate şi în funcţie de tipul de cancer şi de localizarea acestuia. În principiu, persoanele bolnave de cancer trebuie să evite produsele făinoase, prăjelile, zahărul şi orice produs din comerţ. Specialiştii spun că este indicat ca aceste persoane să consume alimente proaspete, alimente gătite în casă şi să nu mănânce aceeaşi mâncare gătită, mai mult de două zile. Pentru orice nelămu-riri, adresaţi-vă medicului oncolog curant.

Adaugă comentariul tău

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii
Articol publicat de Vali PAPATANASIU