27 Martie 2017
2554 accesări
0 comentarii

Potrivit dr. Ionica Ciortan, medic primar pediatru, doctor în ştiinţe medicale, este foarte important să ne vaccinăm, pentru a proteja şi populaţia care are contraindicată vaccinarea. Aşadar, „vaccinarea nu este de fapt o alegere personală”, explică cercetătoarea Romina Libster.

Conceptul de „imunitate colectivă”, adică vaccinarea în masă într-o comunitate, ajută ca lanţul infectării să fie rupt, fiind folositor atât persoanei vaccinate în mod direct, dar şi indirect, pentru întreaga colectivitate. Mesajul urgent pe care îl transmite cercetătoarea este următorul: „vaccinarea este o responsabilitate a întregii comunităţi, de aceea, fiecare vaccin contează!”.

„Chiar şi cele mai protejate comunităţi au o minoritate vulnerabilă, cei tineri, cei bătrâni şi cei bolnavi, cei ale căror sisteme imunitare nu pot face faţă virusului inactiv care se află în doza unui vaccin. Astfel, se va crea un fel de scut protector, care va preveni contactul cu boala.

Oamenii nevaccinaţi nu sunt doar teoretici. Ei pot să fie nepoţii şi nepoatele noastre, copiii noştri!”, explică dr. Ionica Ciortan.

Când majoritatea oamenilor dintr-o comunitate sunt vaccinaţi, populaţia capătă un statut numit „imunitate colectivă”. Dar limita pentru „imunitatea colectivă” variază în funcţie de boală şi depinde de agentul patogen şi de răspunsul sistemului imunitar la vaccin.

„Dacă procentul populaţiei într-o comunitate vaccinată este sub această limită, boala se va răspândi cu mai multă libertate şi poate genera o explozie a bolii în comunitate. Chiar şi bolile care au fost controlate, la un moment dat, pot apărea din nou”, explică specialistul.

Pentru detalii, apelaţi numărul de telefon al Centrului medical Iowemed, 0241.962.

Adaugă comentariul tău

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii
Articol publicat de Vali PAPATANASIU