10 Iunie 2016
3494 accesări
0 comentarii

Casa Naţională de Asigurări de Sănătate ne informează că numărul pacienţilor cu diabet s-a dublat în ultimii zece ani, însă autorităţile nu iau nicio măsură concretă cu privire la acest aspect. La nivel judeţean se va desfăşura un proiect, pe parcursul a 12 luni, cu scopul de a informa atât medicii de familie din zonele rurale, cât şi suferinzii de diabet cu privire la modul de tratare a acestei afecţiuni.

Proiectul „Servicii de prevenţie, informare şi consiliere în diabet” este elaborat de Federaţia Asociaţiilor Diabeticilor din România şi implementat, la nivelul judeţului Constanţa, de către Asociaţia Copiilor şi Tinerilor cu Diabet „Sweet Land”, cu sprijinul Inspectoratului Şcolar Judeţean, al Consiliului Judeţean şi al Direcţiei Judeţene de Sănătate Publică.

„Se vor alege trei sate sau comune, pentru desfăşurarea acţiunii, iar zonele vizate sunt: Ovidiu, Lumina, Cumpăna, Eforie, Negru Vodă şi Mangalia. Deocamdată aşteptăm informaţii de la autorităţile locale pentru a demara acţiunile”, a declarat Liliana Moldoveanu, preşedintele Asociaţiei „Sweet Land”.

Prin campania de informare, 12 voluntari ai asociaţiei împreună cu personalul medical, din cabinetele din mediul rural, vor oferi servicii de consiliere de specialitate populaţiei implicate.
În cadrul proiectului, cel puţin 10 cadre medicale (medici şi asistente) vor fi instruiţi pentru prevenţia în diabet şi vor primi instrumente de lucru pentru monitorizarea şi evaluarea corectă a pacienţilor cu diabet, precum şi a persoanelor aflate la risc de a dezvolta această afecţiune.

La sfârşitul instruirii, cadrele medicale vor deveni educatori în diabet.

„Pe de o parte, dorim să le împrospătăm medicilor de familie cunoştinţele în domeniul diabetului, iar pe de altă parte, dorim să le oferim nişte instrumente practice care să poată fi utilizate în administrarea corectă a diabetului, la nivel rural. Administrarea diabetului de tip 2 a fost trecut în grija medicilor de familie care nu întotdeauna au pregătirea sau cunoştinţele necesare pentru o administrare corectă. Noi vrem ca medicii de familie să trimită persoana bolnavă la specialist doar dacă este nevoie, să ştie să facă diferenţa. Încercăm să îi ajutăm să îşi îndeplinească menirea iniţială şi responsabilitatea care le-a fost acordată”, a declarat dr. Cristian Andriciuc, preşedintele Federaţiei Diabeticilor din România.

„Diabetul nu este molipsitor!“

Concepţia societăţii despre pacienţii cu diabet este câteodată eronată, subliniază medicii specialişti, iar unul din scopurile programului este să înlăture miturile despre diabet, prin informarea corectă.
„Diabetul nu este molipsitor! Anumite cadre didactice care nu au înţeles mecanismul afecţiunii au refuzat copiii cu diabet în clase”, a adăugat dr. Cristian Andriciuc.
Pe parcursul campaniei de informare şi depistare activă, un număr de aproximativ 2.500 de persoane vor fi testate pentru nivelul de glicemie, iar persoanelor deja diagnosticate cu diabet, precum şi celor cu risc de a dezvolta diabet li se vor face şi alte analize specifice.

Adaugă comentariul tău

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii
Articol publicat de Vali PAPATANASIU