27 Martie 2017
1517 accesări
0 comentarii

Medicii specialişti atenţionează că fumatul are multiple efecte dăunătoare asupra întregului organism, dar mai ales asupra sistemului imunitar. Astfel, substanţele din fumul de ţigară influenţează puternic sistemul imunitar, ducând la apariţia a tot felul de afecţiuni, printre care şi la instalarea bolilor autoimune reumatologice.

„Efectele fumatului sunt sistemice, afectând numeroase organe, determinând aşa-zisele boli legate de fumat. Ipoteza asocierii obiceiului de a fuma şi autoimunitatea a fost emisă cu mult timp în urmă. Substanţele din compoziţia fumului de ţigară au rol în patogeneza bolilor autoimune prin declanşarea producţiei de autoanticorpi şi prin crearea unui dezechilibru al sistemului imunitar”, explică dr. Daniela Duşa, specialist reumatolog.

Fumatul are o mare influenţă în dezvoltarea bolilor autoimune reumatologice: artrita reumatoidă, spondilita anchilozantă, artropatia psoriazică, lupusul eritematos sistemic, boala Behcet, sclerodermia.

Dacă sunteţi fumător şi simţiţi că aveţi o stare de sănătate precară, mergeţi la un consult de specialitate şi, indiferent dacă fumatul va afectat sau nu starea de sănătate, sfatul medicilor este să renunţaţi la fumat cât mai curând, deoarece, mai devreme sau mai târziu, efectele nocive se vor resimţi.

Adaugă comentariul tău

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii
Articol publicat de Vali PAPATANASIU