17 Februarie 2017
3934 accesări
0 comentarii

Arsurile oculare sunt leziuni ale ochilor care pot afecta straturile superficiale, uşor expuse: pleoapele, conjunctiva, corneea. Acestea pot fi cauzate de agenţi fizici sau chimici, precum căldura, soluţiile acide sau alcaline. Potrivit specialiştilor oftalmologi, lumina de mare intensitate poate provoca arsuri retiniene şi modificări în structura cristalinului. Dintre arsurile chimice, frecvenţa cea mai mare o au arsurile cu var, soluţii de sodă caustică, acid sulfuric şi creioanele cu anilină.
„Primele măsuri constau în înlăturarea resturilor de substanţă, cu un tampon uscat, apoi se fac spălături abundente cu apă neutră. În cazul anilinei, se foloseşte un tampon îmbibat cu alcool etilic alb. În arsurile cu substanţe alcaline, se poate instila o soluţie slabă de oţet, iar în cele cu acizi, o soluţie alcalină de bicarbonat de sodiu. În arsuri cu dezepitelizări mari, se injectează vasodilatatoare în amestec cu xilină sau novocaină şi sânge prelevat de la bolnav”, explică dr. Bogdan Cucu, medic oftalmolog.
Prognosticul este în funcţie de gravitatea leziunilor. Sechelele conjunctivale pot fi de la bride mici, care nu alterează motilitatea oculară, până la ankiloblefaron, când pleoapa aderă puternic la globul ocular. Corneea poate prezenta opacităţi superficiale sau leucoame întinse, ce vor necesita intervenţii laborioase, de transplant perforant sau implant de keratoproteză.
În cazul în care suferiţi un traumatism ocular, cel mai bine este să apelaţi la serviciul de urgenţă sau la un medic specialist oftalmolog, pentru a evita complicaţiile.

Adaugă comentariul tău

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii
Articol publicat de Vali PAPATANASIU