Sarcina
2133 accesări 18 Noiembrie 2015 0 comentarii

SĂPTĂMÂNA 11 DE SARCINĂ

Cum se dezvoltă copilul

Copilul tău a terminat partea cea mai critică a dezvoltării lui şi acum este la începutul perioadei fetale în care organele lui vor continua să se dezvolte şi maturizeze. Majoritatea organelor vitale, cum ar fi rinichii, ficatul, creierul şi plămânii funcţionează, însă se vor maturiza în continuare pe toată perioadă rămasă din sarcină.

Capul copilului măsoară acum jumătate din lungimea lui. Ochii lui se găsesc la distanţă şi au pleoapele împreunate, iar urechile sunt situate jos. Atât degetele de la mâini, cât şi de la picioare s-au separat în această săptămână. Mâna va începe curând să se deschidă şi să se închidă sub formă de pumn şi sub gingie încep să se formeze muguri foarte mici ai dinţilor. Pielea este încă foarte transparentă, în schimb oasele încep să se întărească. Organele genitale externe s-au format aproape complet şi în câteva săptămâni vei putea afla dacă ai băiat sau fată. Chiar dacă încă nu poţi simţi mişcările copilului tău, acesta este foarte activ. Deja loveşte şi se întinde, însă mişcările lui sunt foarte fluide, ca şi când ar face balet în apă.

Copilul măsoară aproximativ 5 cm în lungime de la creştet la şezut, fiind aproape de mărimea unei smochine şi cântăreşte aproape 8 grame.

Cum se transformă gravida

Deşi copilul se dezvoltă rapid in interiorul uterului, modificările la nivelul corpului tău nu sunt foarte evidente. Unele femei vor remarca totuşi că părul şi unghiile vor creşte mai repede. Acesta este un semn normal în sarcină şi, deşi nu se cunoaşte exact cauza, se pare că se datorează creşterii circulaţiei şi modificărilor hormonale.

Dacă eşti ca majoritatea altor mame, începi deja să te simţi mai tonică acum, iar greţurile au început să dispară.

Din păcate, ai putea suferi de constipaţie, o problemă relativ frecventă în sarcină, jumătate din femeile gravide fiind constipate la un anumit moment.

Sfaturi

- S-ar putea sa te confrunti cu varice in timpul sarcinii. Unele dispar dupa, altele se agraveaza. Aceasta afectiune se datoreaza unui flux de sange prea mare si actioneaza asupra picioarelor si a zonei rectale, cauzand hemoroizi. S-ar putea ca singura solutie pentru a le veni de hac acestor umflaturi sa fie sportul, asa ca nu iti neglija antrenamentul, chiar daca te simti din ce in ce mai grea.

- Mananca sanatos, evita bauturile acide sau alcoolice si stai departe de tigari.

Taguri articol: sarcina bebe

Adaugă comentariul tău

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii
Sfatul medicului, boli şi afecţiuni, terapii alternative, dietă şi nutriţie - Revista de sănătate Cuget Liber. Pentru o viaţă sănătoasă.