22 Martie 2016
1849 accesări
0 comentarii

Venirea primăverii şi creşterea temperaturii sunt motivede bucurie pentru toată lumea. Dar, împreună cu aceste bucurii, apar şi alergiile de primăvară care îi afectează pe toţi ceice au o sensibilitate sporităla diverşi factori din natură. Copacii înfloriţi, apariţia insectelor şi florăriile care sunt pline la refuz cu flori, caremai de care mai colorate, pot da bătăi de cap multor persoane.

Toată lumea ştie că primăvara este sezonul alergiilor. În această perioadă a anului foarte multe persoane au simptome care le încetinesc activităţile zilnice şi le creează o stare generală proastă. Reacţia alergică se produce atunci când substanţa care se găseşte în flori sau praf, numită alergen, vine în contact cu sistemul imunitar şi acesta reacţionează. Alergenul pătrunde în organism prin ingerarea hranei, prin aer sau prin înţepăturile insectelor. De multe ori, reacţiile alergice apar şi prin simplul contact al pielii cu aceste substanţe. La contactul cu aceşti factori din atmosferă, organismul produce anticorpi care declanşează simptomele alergiei. „Alergia este o reacţie de apărare a corpului la factorii alergeni externi care vin în contact cu pielea. Aceasta se mani-festă prin apariţia unor leziuni papulo-eritematoase diseminate, pruriginoase”, declară dr. Irena Smadea, medic specialist în dermato-venerologie.

Imunitatea scăzutăfavorizează alergiileCele mai des întâlnite simptome ale alergiei de primăvară şi ale rinitelor alergice sunt secreţia nazală abundentă şi congestia nazală, strănutul, lăcrimarea ochilor, dispariţia mirosului, mâncărimile şi înroşirea pielii, dureri de cap, urticarie etc. Primăvara, alergia este generată de praf, polen, mucegai, de unele plante şi de înţepăturile de insecte. „Alergia se instituie pe un fond de imunitate scăzută”, adaugă medicul.

La apariţia primelor simptome, este indicat ca persoanele afectate să fie precaute şi să apeleze la sfaturile unui medic specialist O.R.L., sau alergolog, fiecare în funcţie de simptome, pentru a se asigura că simptomele nu sunt cauzate de o problemă mai gravă decât o simplă alergie, sfătuiesc specialiştii. Tratamentul conţine medicamente din categoria antihistaminicelor şi sunt asociate cu antiinflamatoare şi substanţe decongestive. Pe de altă parte, tratamentul naturist are rolul de a stimula sistemul imunitar, dar trebuie acordată o atenţie mare plantelor consumate, deoarece multe dintre acestea pot conţine alergeni. Păpădia, salvia ori echinaceea pot avea efecte benefice în tratarea secreţiilor nazale, a lăcrimărilor abundente, ori pentru întărirea sistemului imunitar.

Atenţie la insecte!Primăvara se trezesc la viaţă toate insectele, iar înţepăturile de albine, păienjeni, viespi, ţânţari, căpuşe, ori furnici pot face foarte mult rău, mai ales copiilor care sunt sensibili. „Înţepăturile de insecte se manifestă local, prin apariţia unor zone pruriginoase, mai mult sau mai puţin dureroase. Aceste reacţii sunt normale şi durează de la câteva ore, la câteva zile. Tratamentul se aplică local, la domiciliu, dar există şi pacienţi care au reacţii mai intense, deoarece organismul lor este mai sensibil. Cei mai afectaţi sunt bebeluşii şi copiii care, de cele mai multe ori, dezvoltă o reacţie alergică exagerată”, ne-a declarat dr. Victoria Sava, medic de familie.

În urma înţepăturilor, pot apărea şi reacţii alergice severe, cum ar fi şocul anafilactic. Această reacţie apare mai rar, însă poate fi mortală, aşa că se impune tratamentul medical de urgenţă. Simptomele şocului ana-filactic sunt : tuse, dispnee, tulburări severe ale respiraţiei, senzaţia de sufocare, inflamarea ţesuturilor, confuzie, diaree, greaţă, urticarii, crampe abdominale şi vomă. Specialiştii recomandă ca la apariţia primelor simptome de alergie, persoanele afectate să se prezinte la medic, pentru a evita complicaţiile de orice fel.

Adaugă comentariul tău

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii
Articol publicat de Vali PAPATANASIU