26 Noiembrie 2015
2437 accesări
1 comentariu

Alianța pentru Lupta Împotriva Alcoolismului și Toxicomaniilor (ALIAT) a demarat la începutul lunii octombrie, în cadrul proiectului cu finanțare europeană “Întreprinderi sociale pentru servicii integrate în domeniul dependențelor de substanțe”, campania ”Economia socială schimbă comunitatea”. Proiectul oferă exemple de economie socială în cadrul a patru clinici de tratament și două centre rezidențiale care oferă servicii integrate de tratament pentru persoanele cu dependență de substanțe: o clinică în municipiul Suceava și uncentru rezidențial în Pojorâta. o clinică în Constanța, o clinică în comuna Cristian, județul Brașov, o clinică în București și uncentru rezidențial în Ilfov.

Specialiștii Clinicii ALIAT Constanța au continuat sesiunile de informare mergând direct în comunitate, acolo unde informația este vitală și unde se pot afla nevoile reale ale oamenilor în ceea ce privește serviciile de sănătate mintală.

"Am depășit spațiul Clinicii și ne-am adresat publiului țintă larg, și publicului mai specific”. Din prima categorie menționăm Seminarul Motivaţie şi schimbare. Cum ne schimbăm noi şi cum îi putem ajuta pe cei din jurul nostru să se schimbe”. Pornind de la problema dependenţei de substanţe, unde motivaţia de a continua sau de a opri comportamentul de consum reprezintă elementul fundamental, evenimentul și-a propus să îi invite pe participanți să exploreze propria motivaţie de a face sau a nu face o schimbare, fie că aceasta se referă la un comportament de consum (fumat, alcool, mâncare etc.), sau depinde de decizia de a schimba un loc de muncă sau de a ieşi sau de a intra într-o relaţie. ”În cadrul seminarului a fost explorat felul în care îi putem ajuta pe cei apropiaţi să aibă un nivel mai ridicat de motivaţie, pentru a realiza ceea ce şi-au propus”, a explicat Vlad Radu - Rădulescu, manager clinica ALIAT Constanța.

În ceea ce privește a doua categorie de persoane, specialiștii ALIAT au organizat atelierul de lucru Interviul motivațional. Atelierul a reunit participanți profesori psihologi ai Centrului Județean de Resurse și Asistență Educațională Constanța, si s-a adresat totodata părinților/ familiilor care au persoane consumatoare de substanțe, cu scopul de a-i ajuta pe aceștia să găsească soluții și în a-i ajuta pe cei dragi, dar și pe ei înșiși, pentru că a trăi cu o persoană consumatoare de substanțe, este adesea epuizant”.

De asemenea, au mai fost susținute sesiuni de promovare ale serviciilor Clinicii, sesiuni ce au luat forma unor întâlniri informale care au permis discuții interactive, schimbul de păreri între actori relevanți, persoane interesate de subiectul dependenței de substanțe.

Cele nouă sesiuni de promovare organizate de Clinica ALIAT Constanța au reunit reprezentanți ai sectorului medical, profesori, psihologi, reprezentanți ai autorităților publice locale, dar și ai societății civile, precum și părinți și tineri.

Managerul Clinicii ALIAT Constanța, Vlad Radu - Rădulescu, a asigurat că sesiunile de promovare a Clinicii vor continua și că acestea vor avea loc în special în sprijinul comunității. În plus, specialiștii vor susține activități de prevenire a consumului de substanțe în rândul adolescenților și tinerillor. De asemenea, ALIAT Constanța va încheia acorduri de parteneriat cu reprezentanți ai autorităților publice și a societății civile.

Adaugă comentariul tău

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii

1 comentariu

29 noiembrie 2015
ruslan
Cum poti castiga bani!

Cum poti castiga bani! Exceptional! Incepe si tu imediat si GRATUIT un curs online care te invata rapid cum poti castiga bani folosind internetul! Lectiile sunt extrem de interesante si te invata GRATUIT cum poti castiga bani! Pentru a primi acest curs, trimite un mesaj la adresa de email: [email protected]