18 Decembrie 2015
1513 accesări
0 comentarii

Varza murată este o sursă de beneficii pentru sănătate, furnizând organismului fibre şi o cantitate semnificativă de vitamine. De asemenea, datorită conţinutului de fier, creşte energia şi întăreşte sistemul imunitar. Acestea fiind spuse, o salată de varză murată este porţia perfectă de sănătate de care are nevoie organismul nostru în sezonul rece.

Ajută digestia şi întăreşte imunitatea

Sărbătorile de iarnă se apropie cu paşi repezi, iar salata de varză murată nu ar trebui să lipsească de pe mesele festive. Mâncărurile tradiţionale sunt digerate mai uşor dacă sunt consumate alături de o porţie de varză murată proaspătă.

„Varza murată are un renume al ei în această perioadă din an. Ea este considerată un adevărat miracol în stările de după excesele de sărbători”, declară dr. Monica Grasa, medic specialist în diabet zaharat, nutriţie şi boli metabolice.

În plus, procesul de fermentare prin care se produce varza murată generează mai multe populaţii de bacterii, numite probiotice. Acestea înmulţesc bacteriile benefice din intestin şi inhibă dezvoltarea bacteriilor „rele”. Probioticele întăresc sistemul imunitar, sintetizează vitaminele din complexul B şi combat diareea provocată de antibiotice. Pentru a vă bucura de aceste beneficii, trebuie să consumaţi varza murată în stare crudă deoarece probioticele nu rezistă la temperaturi înalte.

O inimă sănătoasă, oase puternice şi multă energie

Potrivit medicului, „varza murată conţine multe fibre, vitamine şi minerale care contribuie la sănătatea întregului organism”.

Institutul de Medicină din Statele Unite a stabilit că, pentru a ne oferi protecţie împotriva bolilor cardiovasculare, necesarul zilnic de fibre în cazul femeilor este de 25 de grame, iar în cazul bărbaţilor, de 38 de grame.

Conform studiilor efectuate la Universitatea din Illinois, fibrele solubile din varza murată se ataşează de grăsimi şi colesterol, pe care le elimină din organism. O ceaşcă de salată de varză murată conţine patru grame de fibre.

De asemenea, varza murată are un conţinut bogat în vitamina C şi vitamina K. Vitamina C este cunoscută pentru abilităţile sale antioxidante, iar vitamina K joacă un rol important în coagularea sângelui, ambele fiind esenţiale în menţinerea unor oase puternice. O ceaşcă de salată de varză murată oferă 35 la sută din necesarul zilnic de vitamina C şi 23 la sută din cantitatea zilnică recomandată de vitamina K.

Varza murată conţine fier a cărui absorbţie în organism este facilitată de conţinutul de vitamina C şi acid lactic, conform unui studiu realizat la Universitatea din Arizona. Fără fier, globulele roşii nu pot purta oxigenul în corp. Drept rezultat, energia scade şi se instalează anemia. De asemenea, fierul are un impact asupra energiei generale a organismului prin rolul său în reacţiile chimice generatoare de energie.

Nu consumaţi varză murată în exces!

Ca orice aliment benefic sănătăţii, varza murată poate deveni nocivă dacă este consumată în exces. Deoarece fermentează în soluţie cu sare, varza murată conţine mult sodiu. „Varza murată are proprietăţi limitate. Fiţi atenţi la cantitatea de sare pe care o conţine. Recomand ca persoanele hipertensive să o consume cu precauţie”, precizează dr. Monica Grasa.

Taguri articol: nutritie alimentatie

Adaugă comentariul tău

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii
Articol publicat de Andreea Alexandra Zamfir