09 Februarie 2016
1813 accesări
0 comentarii

Febră, dureri musculare, dureri de cap sau conjunctivită! Acestea sunt doar câteva dintre simptomele celei mai de temut afecţiuni care a lovit întreaga lume în ultimele luni şi care îi îngrozeşte până şi pe cercetători din cauza faptului că s-a răspânditcu o rapiditate fulgerătoare. Cel puţin pentru moment, specialiştii din România susţin că suntem în afara pericolului şi că nu se pune problema ca epidemia să treacă graniţele şi să ne afecteze.

A creat haos şi panică în întreaga lume, afectează în mod special gravidele, dând malformaţii extrem de grave copiilor nenăscuţi şi a cauzat deja mai multe decese. Temutul virus ZIKA produce complicaţii neurologice severe şi se manifestă extrem de violent, după cum spun medicii.
Infecţia cu virusul ZIKA este cauzată de un microorganism din genul Flavivirus, familia Flaviviridae, grupul Spondweni, fiind transmisă prin intermediul ţânţarilor, îndeosebi Aedes aegypti.
Perioada de incubaţie variază între 3 şi 12 zile după înţepătura unui ţânţar infectat, majoritatea infecţiilor fiind asimptomatice.

Principalele simptome sunt erupţie cutanată, febră şi conjunctivită.

Având în vedere că se transmite foarte rapid şi pe distanţe mari, iar consecinţele sunt devastatoare, OMS a stabilit că virusul este urgenţă medicală mondială, fiind în aceeaşi categorie cu Ebola.

Potrivit specialiştilor DSP Constanţa, „virusul reprezintă o reală ameninţare pentru femeile însărcinate şi este suspectat că ar putea duce la complicaţii ale stării de sănătate a fetusului. Zika ar avea legătură şi cu microcefalia, o malformaţie congenitală a fătului care se naşte cu un creier anormal de mic, dar şi cu sindromul neurologic Guillain-Barre (afectarea autoimună a sistemului nervos periferic)”.

Virusul, „o urgenţă globală de sănătate publică“

Având în vedere aceste riscuri congenitale, OMS a declarat la 2 februarie o stare urgenţă globală de sănătate publică.
Brazilia, ţara cea mai afectată, cu peste un milion şi jumătate de cazuri din aprilie 2015 până acum, a recomandat femeilor gravide să nu vină la Jocurile Olimpice din această vară.
Cei care călătoresc în ţările cu virus Zika sunt sfătuiţi să poarte pantaloni lungi şi bluze cu mânecă lungă, mai ales în perioada de maximă activitate a ţânţarului vector, perioada de somn să fie în spaţii prevăzute cu aer condiţionat sau cu mijloace de protecţie mecanică, altfel este indicat să se folosească plase de pat pentru ţânţari, chiar şi în timpul zilei.
Din păcate, nu există profilaxie, tratament sau vaccin pentru a proteja împotriva infecţiei Zika. Prin urmare, se recomandă măsurile de prevenţie personală menţionate.

Taguri articol: boli şi afecţiuni boala vaccin virus femeile oms conjunctivita febra

Adaugă comentariul tău

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii
Articol publicat de Andreea Năstase