04 Iulie 2019
527 accesări
0 comentarii

Băuturile energizante sunt băuturi non-alcoolice care conțin cafeina, vitamine din complexul B și alte ingrediente, cu efect de stimulare a sistemului nervos central și de creștere a performanțelor intelectuale și fizice. Aflate în trendul preferințelor tinerilor, energizantele sunt accesibile și cu posibile efecte negative asupra organismului expus unui consum excesiv.

Potrivit specialiștilor, băuturile energizante sunt diferite de băuturile răcoritoare și de energizantele pentru sportivi. Spre deosebire de energizante, băuturile răcoritoare conțin doze mici de cafeină, iar energizantele pentru sportivi pot conține vitamine, carbohidrați și zahăr. Acestea sunt destinate consumului după o activitate fizică intensă și au scop de refacere a resurselor organismului.

Majoritatea energizantelor au ca ingrediente principale cafeina și vitaminele. Acest lucru le face să pară sănătoase și foarte atractive, însă nu acesta este întregul adevăr. Cantitatea de cafeină poate fi de 2-3 ori mai mare decât cea din alte băuturi cofeinizate, precum cafeaua sau cola. Formulele de băuturi energizante pot conține mai multă cafeină decât un expresso. Pe lângă aceste ingrediente, energizantele conțin multe alte substanțe, cum ar fi guarana, taurina, ginseng, synephrine, gingko.

Luate separat, aceste substanțe nu sunt întotdeauna dăunătoare. Însă combinate cu cafeina, pot avea efecte severe asupra sănătății, iar abuzul poate conduce la moarte subită. Dependența de cafeină este mult mai puternică decât în cazul consumatorilor de cafea. Prin expunerea repetată la cantități mari de cafeină, organismul va experimenta simptome de sevraj atunci când nu mai primește substanțele conținute în băuturile energizante.

Reacțiile adverse în urma consumului de energizante diferă în funcție de persoană, tipul energizantului consumat și cantitate. Reacțiile pot include dureri de cap, de stomac sau diaree, dureri în piept, sentimente de neliniște și anxietate, amețeală și lipsa puterii de concentrare, tulburări de somn, probleme dentare, convulsii, tensiune arterială mare.

Madlena CĂLUGĂREANU

Adaugă comentariul tău

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii