17 Noiembrie 2017
7185 accesări
0 comentarii

Din cauza temperaturilor care sunt într-o continuă scădere, persoanele care suferă de afecţiuni ale coloanei vertebrale ar putea simţi o agravare a simptomelor, mai ales a durerii. De aceea, medicii specialişti în recuperare medicală îi sfătuiesc pe pacienţi să se ferească de frig, cât de mult pot.

Spondiloza, hernia de disc, cifoza, scolioza, discopatia şi alte câteva afecţiuni care provoacă dureri de spate pot fi agravate de temperaturile scăzute. Aceasta înseamnă că spatele trebuie protejat foarte bine de aerul rece, prin haine corespunzătoare sau prin purtarea de dispozitive medicale.

Spondiloza, chiar dacă nu este un diagnostic în sine, ci un termen generic folosit pentru a descrie orice fel de degenerare a coloanei vertebrale, înseamnă durere şi modificări degenerative ale coloanei vertebrale şi afectează persoanele care resimt dureri de spate, cervicale sau lombare.

„Clinic, spondiloza cervicală se manifestă prin dureri localizate, dureri radiculare ale plexului brahial, cefalee occipitală, ameţeli şi chiar tulburări vizuale. La nivelul toracelui, boala se manifestă prin dorsalgii şi cifoză dorsală, iar în localizarea lombară, leziunile de discartroză sunt însoţite de durere localizată şi durere radiculară. Pe lângă dureri, problemele catalogate drept spondiloză pot provoca limitarea mobilităţii coloanei vertebrale, amorţeli la nivelul membrelor, lipsa coordonării, dificultăţi la mers sau reflexe anormale”, a explicat medicul Mihaela Parnia, specialist în recuperare

Pe de altă parte, potrivit specialistului, hernia de disc, o altă afecţiune ce este influenţată de frig, reprezintă una dintre cele mai frecvente şi mai dureroase afecţiuni ale coloanei vertebrale. În majoritatea cazurilor, hernia de disc este însoţită de dureri mari şi de imposibilitate funcţională. Există însă şi cazuri în care hernia de disc poate fi asimptomatică, manifestându-se prin durere tolerabilă, în timp ce boala avansează.

Cifoza, scolioza şi lumbago

Cifoza se manifestă prin curbarea excesivă a coloanei în regiunea toracică, compensată printr-o hiperlordoză cervicală şi lombară pentru echilibrarea coloanei.

„Simptomatologia afecţiunii este diversă şi constă în durere uşoară sau severă la nivelul coloanei toracice, rigiditate şi tensiune musculară a zonei dorsale, deplasarea spre înainte a capului, dificultăţi ale respiraţiei în cazurile severe, modificări ale poziţiei umerilor sau senzaţie de oboseală. Scolioza este o deviere laterală în plan frontal, în forma de S a coloanei vertebrale. Simptomele scoliozei variază de la coloană, umeri sau bazin asimetrice, până la coaste şi scapulă proeminente, pe o parte a corpului şi chiar probleme respiratorii, în cazul scoliozelor severe.

Lumbago este acea afecţiune extrem de dureroasă în care, sub acţiunea diverşilor factori, nucleul pulpos rupe inelul fibros şi irită ligamentul posterior acoperit de terminaţii nervoase ultrasensibile. În aceste cazuri, durerea este violentă şi este însoţită de o contracţie foarte puternică a muşchilor vertebrali, urmată de o poziţie antalgică a corpului, cu trunchiul aplecat uşor înainte şi într-o parte, precum şi de senzaţie de înţepenire”, a spus medicul.

Lombosciatica şi discopatia

Lombosciatica reprezintă durerea lombară cu debut brutal, cu limitarea severă a mişcării şi afectarea sensibilităţii, cu sau fără deficit motor. Afecţiunea debutează brusc, în timpul efortului sau la câteva ore după efort, şi iradiază în membrul inferior pe traiectul nervului sciatic. Este agravată de efortul fizic, de mişcare, de tuse, strănut şi este ameliorată de repaus. Poate fi însoţită de tulburări de sensibilitate, de durere pe picior, de parestezii, hipoestezie sau chiar anestezie pe traiectul nervului afectat. În timp, în astfel de cazuri, pot apărea slăbiciuni cu hipotrofie musculară.

Discopatia este, de asemenea, un termen cu caracter general ce defineşte afecţiunile discurilor intervertebrale. Simptomele discopatiei sunt durerile la nivelul coloanei vertebrale, însoţite sau nu de senzaţie de presiune.

Adaugă comentariul tău

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii
Articol publicat de Vali PAPATANASIU