24 Aprilie 2019
814 accesări
0 comentarii

Există multe situaţii în care organismul uman este alergic. Nu vă speriaţi, pentru că alergia nu este altceva decât o reacţie anormală la una sau mai multe substanţe, numite alergeni, inofensive în general pentru majoritatea oamenilor. Cu toate acestea, simptomele cauzate de rinita alergică pot avea un impact important asupra calităţii vieţii pacienţilor.

Dr. Angela Costea, medic specialist ORL, spune că, din cauza crizelor ce se pot repeta, persoana afectată nu se poate odihni aşa cum trebuie, situaţie ce determină o oboseală accentuată, dar şi scăderea capacităţii de concentrare. Mai grav este că, netratată, rinita se poate transforma destul de rapid în astm, iar de aici decurg multe alte complicaţii.


„Rinita alergică este considerată cea mai frecventă afecţiune alergică şi este o reacţie a mucoasei nazale la alergeni precum polen, plante de sezon, chimicale, praf şi nu numai. Oamenii trebuie să ştie că alergia nazală se manifestă prin două forme de rinită alergică: rinita alergică sezonieră sau periodică, numită şi febra fânului, şi rinita alergică perenă sau aperiodică”, a precizat medicul.


Chiar dacă a venit primăvara, trebuie să fiţi conştienţi că simptomele cele mai frecvente ale rinitei sezoniere pot fi, în continuare, de rinoree apoasă, crize de strănut în salve, nas înfundat (obstrucţie nazală bilaterală, alternantă), tuse cronică, lăcrimare abundentă şi prurit ocular-nazal, oboseală, cefalee fronto-occipitală.


Rinita sezonieră poate fi cauzată, în schimb, de polenul florilor, mai ales în această perioadă, al ierbii (primăvara târziu şi vara) sau al buruienilor (toamna).


Specialistul a precizat că rinita perenă este cauzată de alergenii prezenţi în mod constant în mediul înconjurător (acarieni, mucegaiuri, praf, gândaci de bucătărie). Aceste simptome sunt mai slabe, dar au o evoluţie mai lungă, cu crize ce au loc dimineaţa şi se repetă pe tot parcursul zilei. Practic, persoana afectată are impresia că este răcită în permanenţă, pentru că nasul îi curge mereu şi este indusă în eroare de manifestările bolii.


„Vă întrebaţi ce este de făcut? În primul rând, trebuie să fiţi siguri de diagnosticul de rinită alergică, ce se poate pune pe baza anamnezei alergologice, dar şi ţinându-se cont de simptomele rinologice, de examenul clinic ORL şi de rezultatele analizelor de laborator. Între timp, există câteva soluţii la îndemâna pacienţilor, care pot atenua simptomele rinitei alergice. Este vorba despre administrarea de antihistaminice, aplicarea decongestionantelor nazale. Toate acestea au rolul de a scădea secreţiile nazale şi să reducă, în mare parte, procesul inflamator de la nivelul mucoasei nazale, corticosteroizii nazali şi terapia de desensibilizare, care constă în injectarea unor doze progresive de substanţe alergene”, a completat dr. Angela Costea.


La scurt timp după aceea, veţi observa că vă simţiţi mai bine, dar nu uitaţi să treceţi, neapărat, pe la un specialist.

Adaugă comentariul tău

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii
Articol publicat de Mirabela ŞERBĂNESCU