20 Martie 2019
767 accesări
0 comentarii

Atât la spital, cât şi în cabinetele particulare ale medicilor oftalmologi se prezintă săptămânal numeroşi constănţeni cu conjunctivită. Această afecţiune se manifestă prin înroşirea şi inflamarea membranelor care acoperă partea albă a ochiului, dar şi membranele interioare ale pleoapelor.

De obicei, conjunctivita este cauzată de un virus sau de o infecţie bacteriană şi este extrem de contagioasă. Afecţiunea poate fi uşor răspândită, prin spălarea deficitară a mâinilor sau prin împărţirea unui anumit obiect (spre exemplu un prosop) cu o persoană bolnavă. De asemenea, conjunctivita poate fi contactată şi prin tuse sau strănut. Desigur, există şi conjunctivita alergică, aceasta fiind cauzată de polen, părul de animale, cosmetice şi parfumuri, dar şi conjunctivita chimică, acestea nefiind contagioase.

„Conjunctivitele virale sau bacteriene pot afecta unul sau ambii ochi şi sunt extrem de contagioase. Din nefericire, acestea pot evolua foarte dramatic, cu dureri mari, senzaţii pregnante de corpi străini. Ca sfat, oamenii trebuie să ştie că boala se poate transmite inclusiv pe cale aeriană. Starea de contagiozitate se poate menţine câteva zile bune, iar pacientul poate avea chiar nişte stări pseudo-gripale, cu puţină febră, nas înfundat. Într-un cuvânt, conjunctivita poate semăna cu o răceală, dar nu este“, a declarat dr. Eliza Avram, oftalmolog.

De asemenea, una dintre caracteristicele acestor conjunctivite este senzaţia de mâncărime, asociată cu ochi roşu, secreţie redusă, dar şi alte simptoame alergice, precum nas înfundat, mâncărimi în gât şi tuse seacă.

Partea proastă este că medicii se confruntă tot mai des cu pacienţi care ajung la spital doar atunci când nu mai au încotro, iar lipsa unui tratament adecvat poate conduce la complicaţii. Mai mult decât atât, oamenii trebuie să înţeleagă că nu trebuie să recurgă la leacuri băbeşti pentru a scăpa de conjunctivită, ci trebuie să se prezinte de urgenţă la medic.

Adaugă comentariul tău

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii
Articol publicat de Mirabela ŞERBĂNESCU