Foto: Alternet

Foto: Alternet
22 Iulie 2020
597 accesări
0 comentarii

Fosforul este un mineral esenţial pentru starea de sănătate a organismului, acesta contribuind la creşterea armonioasă a oaselor, dar şi la stocarea energiei. Ca urmare, aveţi grijă să nu excludeţi din alimentaţia dumneavoastră alimentele bogate în fosfor.

Conform specialiştilor „Exquis”, fosforul ajunge în corpul uman prin ceea ce mâncăm. Spre exemplu, în magazine găsim o mulţime de alimente care conţin fosfor: mazărea, fasolea, nucile, cerealele, ouăle, carnea de pui, carnea de vită sau peştele. Toate acestea conţin cantităţi mari de fosfor.

Aşa că, dacă aveţi un deficit minor de fosfor în organism, nu veţi avea deloc simptome. Numai persoanele care au deficit mai mare prezintă simptome, cum sunt oboseala accentuată, slăbiciunea musculară sau crampele musculare. De asemenea, simptome precum pierderea poftei de mâncare, anxietatea, durerile osoase pot semnala un nivel scăzut de fosfor în organism.

În termeni medicali, un nivel prea mare de fosfor în sânge se numeşte hiperfosfatemie, iar un nivel prea mic poartă numele de hipofosfatemie.

Medicii spun că un consum exagerat de alcool pentru mult timp poate duce la scăderea fosforului din sânge. În acelaşi timp, un nivel prea mare de fosfor în sânge poate duce la apariţia osteoporozei sau a bolilor de inimă.

De regulă, medicul vă va recomanda testul de fosfor alături de alte analize de sânge. Practic, acest test se face dacă la testul de calciu au ieşit valori anormale, fie prea mari, fie prea mici sau dacă persoana în cauză are simptome precum oboseală accentuată, slăbiciune musculară, crampe osoase. Totodată, testarea de fosfor poate să fie indicată atunci când un pacient are simptome care sugerează existenţa unor afecţiuni renale sau gastrice.

Adaugă comentariul tău

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii
Articol publicat de Mirabela ŞERBĂNESCU