Foto: Life.ro

Foto: Life.ro
23 Iulie 2020
456 accesări
0 comentarii

În toiul verii, populaţia se confruntă cel mai des cu alergiile solare, care apar din cauza expunerii prelungite la soare. Această alergie este, de fapt, un răspuns al organismului la lumina soarelui, care se manifestă prin erupţie şi prurit cutanat.

Desigur, există şi situaţii în care reacţia alergică este severă şi se caracterizează prin apariţia unor pustule mici, care se pot întinde chiar şi pe zonele de piele protejate de îmbrăcăminte.

Dr. Adina Cernescu afirmă că, dintre cele mai comune tipuri de alergii solare, trebuie amintită erupţia polimorfă la lumină, care este a doua cea mai frecventă afecţiune a pielii provocată de soare, după arsura solară. De cele mai multe ori, aceasta apare într-un interval de timp scurt după expunere şi se manifestă prin leziuni pruriginoase, eritematoase şi deseori papulare. De asemenea, persoana afectată poate avea frisoane, dureri de cap şi vărsături.

Zonele cele mai expuse sunt decolteul şi braţele. Problema este că, pe parcursul sezonului cald, expunerea repetată la soare poate duce la desensibilizarea organismului, cu reducerea episoadelor alergice, dar acestea vor reveni la intensitate maximă în anul următor.

Apoi, oamenii pot suferi de prurigo actinic, o formă ereditară de alergie solară, care apare, de obicei, în perioada copilăriei sau adolescenţei. Simptomele sunt similare erupţiei polimorfe la lumină, dar mai intense şi concentrate pe faţă, în special în jurul buzelor.

După aceea, există fotoalergia, acel răspuns imun întârziat, declanşat de efectul luminii solare asupra unui compus chimic care a fost aplicat pe piele, cum ar fi produsele de protecţie solară, cosmetice sau parfumuri. Medicul este de părere că inclusiv anumite medicamente pot produce sensibilizare, cum sunt anumite antibiotice, diuretice, anticoncepţionale.

Simptomele apar la 1-2 zile de la expunerea la soare şi se manifestă prin eritem, prurit şi uneori vezicule mici. Din păcate, aceste manifestări se pot extinde şi la tegumentul neexpus luminii ultraviolete.

Acesta este motivul pentru care, înainte de expunerea la soare, este esenţial să aplicăm pe piele un produs de protecţie solară cu factor SPF de cel puţin 15. În plus, produsul ales trebuie să protejeze atât împotriva radiaţiilor UVB, cât şi împotriva radiaţiilor UVA.

Adaugă comentariul tău

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii
Articol publicat de Mirabela ŞERBĂNESCU