01 Februarie 2021
595 accesări
0 comentarii

Din când în când, suntem nevoiți să congelăm unele alimente, pentru a ne putea bucura de savoarea lor cât mai mult timp. Pentru a încetini, însă, activitatea bacteriilor, a microorganismelor și a altor agenți care modifică caracteristicile organoleptice ale alimentelor, acestea trebuie congelate la temperaturi care pot varia între -10ºC și -40ºC. Specialiștii spun că temperatura de -10ºC este temperatura minimă necesară pentru stoparea proceselor degenerative.

Practic, prin congelare, molecula de apă din țesut îngheață, formând cristale cu atât mai mari cu cât temperatura de congelare a fost mai aproape de zero grade. Înainte de toate, țineți cont de faptul că, prin solidificarea apei, alimentele își măresc volumul prin congelare. Calitățile alimentelor se mențin ridicate invers proporțional cu temperatura, astfel alimentele congelate la temperaturi mai joase vor fi mai aspectuoase odată decongelate decât cele congelate la temperaturi mai puțin joase.

Rețineți, dacă intenționați să decongelați alimentele la temperatura camerei, există riscul ca germenii să se înmulțească necontrolat și să ne îmbolnăvească. Cel mai indicat este să le decongelați în frigider, scoase din ambalajul în care au fost congelate și puse într-un vas acoperit cu o folie de plastic. De asemenea, puteți decongela și în cuptorul cu microunde setat pe decongelare. Acesta favorizează încălzirea rapidă din interior spre exterior, ceea ce reduce timpul de decongelare și scade riscul de oxidare a alimentelor.

Adaugă comentariul tău

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii
Articol publicat de Mirabela ŞERBĂNESCU