04 Septembrie 2019
861 accesări
0 comentarii

Aflarea diagnosticului de fibrom uterin le sperie pe femei. Medicii specialiști afirmă că, în ultimii ani, numărul pacientelor depistate cu astfel de formațiuni tumorale benigne este considerabil. Dar, totodată, un alt aspect subliniat de obstetricienii-ginecologi este faptul că acest diagnostic nu înseamnă neapărat că este necesară o intervenție chirurgicală!

Fibromul uterin este cea mai frecventă formațiune benignă (necanceroasă), care se dezvoltă pe mușchiul intern al uterului și poate provoca dureri abdominale sau sângerări, care nu au legătură cu ciclul menstrual. Astfel poate fi descris, pe scurt, fibromul uterin. Numărul femeilor care sunt diagnosticate cu această formațiune este considerabil, iar drept cauze sunt indicate, printre altele, obezitate, hipertensiunea arterială sau menarha – prima menstruație care apare la o vârstă fragedă.

Dr. Mihaela Anca Dobre, medic primar obstetrică-ginecologie, a afirmat pentru „Cuget Liber” faptul că diagnosticul nu înseamnă neapărat intervenție chirurgicală. Căci, așa cum a arătat medicul, multe femei se sperie de acest aspect, dar și ca urmare a faptului că asociază fibromul uterin cu cancerul. „Femeile se sperie, unele cred că este vorba despre cancer. Confuzia apare din cauza terminologiei medicale: tumora poate să fie benignă sau malignă. Dar femeile aud «tumoră» și o asociază imediat cu malignitatea, ceea ce nu este așa. Fibromul este o formațiune tumorală benignă“, a mai explicat medicul. „Medicul va stabili modalitatea terapeutică - medicamentoasă sau intervenție chirurgicală -, după consultarea pacientei, în funcție de poziționarea fibromului, de dimensiune, de numărul acestora, dar și de vârsta pacientei”, a adăugat specialistul.

Sunt situații, însă, când intervenția chirurgicală se impune, ba chiar trebuie să fie radicală. „Fibroamele de pe exteriorul peretelui uterin sunt cel mai ușor de scos; cu cât sunt mai aproape de cavitatea uterină, intervenția este mai dificilă. Iar vârsta este un factor care ne spune dacă putem să facem o intervenție radicală sau nu, căci se poate ajunge și la histerectomie (extirparea uterului) - de exemplu, în cazul uterului fibromatos, când sângerările nu pot fi stăpânite altfel. Din fericire, în prezent există și metode conservatoare. De exemplu, există dispozitive intrauterine, niște cip-uri, care eliberează progesteron pentru echilibrarea balanței. Pentru că fibromul apare întrucât organismul secretă mai mult estrogen decât are nevoie. În acest mod, se urmărește protejarea uterului, căci fibromul nu mai crește”, a precizat specialistul.

Adaugă comentariul tău

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii
Articol publicat de Florentina BOZÎNTAN