02 Noiembrie 2017
2274 accesări
0 comentarii

Lipsa vitaminei B1 (tiamină) din organism duce la apariţia unei afecţiuni denumită „beri-beri”. Această vitamină este extrem de necesară organismului, deoarece participă la metabolismul carbohidraţilor.

Lipsa tiaminei din organism afectează foarte multe funcţii ale corpului, ducând la deteriorarea generală a stării de sănătate a indivizilor afectaţi. Această afecţiune apare din cauza unei alimentaţiei haotice, deficitare, la care se adaugă stresul excesiv şi oboseala cronică. În ţările subdezvoltate, afecţiunea se instalează din cauza malnutriţiei, iar în ţările dezvoltate este des întâlnită la vegetarieni şi la alcoolici, deoarece alcoolul blochează absorbţia acestei vitamine.

„Persoanele cu deficit de tiamină simt o stare intensă de oboseală, sunt irascibili, îşi pierd capacitatea de memorare şi concentrare, au crampe musculare, amorţeli ale membrelor, slabiciune musculară etc. Pot apărea şi manifestări cardiace, precum, palpitaţii sau hipotensiune. Această deficienţă trebuie descoperită din timp, deoarece poate deteriora foarte tare starea de sănătate. Tratamentul constă în administrarea vitaminei, dar şi în tratarea dezechilibrelor şi afecţiunilor apărute din cauza lipsei sale”, a explicat dr. Cristina Mihai, specialist în diabet, nutriţie şi boli metabolice.

Printre cele mai grave complicaţii ale bolii „beri-beri” se numără alterarea vederii, delirul şi chiar decesul. În urma tratamentului, şansele de recuperare sunt foarte mari.

Alimentele bogate în tiamină includ mazărea, sparanghelul, varza de Bruxelle, seminţele de susan, seminţele de floare soarelui, fisticul, seminţele de in, spanacul, heringul etc. Specialiştii spun că o dietă echilibrată şi variată poate fi un bun aliat împotriva multor afecţiuni.

Adaugă comentariul tău

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii
Articol publicat de Vali PAPATANASIU