20 Noiembrie 2019
772 accesări
0 comentarii

Este sezonul răcelilor şi nimic nu este mai neplăcut decât să stai toată ziua cu nasul în batistă, cu ochii iritaţi, gâtul roşu, ochii înlăcrimaţi, febră, dureri musculare şi de cap. Atenţie, totuşi, ce şi câte medicamente luaţi, pentru că, în cantitate mare, acestea pot fi chiar fatale.

Avertismentul dur vine de la medicul Tudor Ciuhodaru, specialist în medicină de urgenţă. Acesta ne atrage atenţia vizavi de automedicaţie după cazul unui student care a ajuns în stare gravă la urgenţă, după ce a luat, pentru răceală, 16 pastile de paracetamol.

„10 comprimate de paracetamol pot fi mortale. Respectarea strictă a intervalului de minimum patru ore între două administrări şi a dozei maxime zilnice sunt esențiale pentru a nu apărea efecte toxice. Educația pentru sănătate și noțiunile de prim ajutor ar trebui predate în toate școlile din România”, explică medicul Ciuhodaru.

Specialistul subliniază faptul că paracetamolul este toxic pentru ficat dacă se depășește doza.

„Are acțiune analgezică și antipiretică, însă acțiunea sa antiinflamatoare este practic inexistentă. De aceea, este indicat pentru tratamentul simptomatic al febrei și al durerilor uşoare şi medii cu diferite localizări, precum cap, articulații, dinți, dureri faringiene sau durerea la locul vaccinării”, explică dr. Tudor Ciuhodaru.

Reacţiile adverse pot fi reduse la minimum prin administrarea celei mai mici doze eficace pentru cea mai scurtă perioadă necesară controlării simptomelor. De aceea, nu se recomandă administrarea de paracetamol la intervale mai mici de patru ore. În plus, nu trebuie administrate mai mult de patru doze pe zi. Dacă simptomele persistă mai mult de trei zile, este necesară reevaluarea diagnosticului şi tratamentului.

În ce priveşte copiii, situaţia este şi mai complexă.

„Copilul nu este un adult în miniatură. Metabolismul diferit impune ajustarea dozelor, iar la copii cu vârsta sub 6 ani, recomandăm utilizarea formelor farmaceutice adecvate vârstei, adică între 10 şi 15 mg per kilogram, la o administrare. Nu lăsați copiilor acces liber la medicamente. Acestea ar trebui să stea permanent într-un dulap închis. Intoxicația cu 10 comprimate de paracetamol poate fi mortală chiar la adult”, subliniază medicul special.

Supradozajul, tratat la spital, neapărat

În cazul în care aţi luat mai multe medicamente, fie pentru a vă trata mai repede de răceală, fie din greşeală, trebuie să ştiţi că aveţi nevoie de tratament medical imediat, adică trebuie să mergeţi urgent la spital, chiar dacă nu aveţi simptome care să vă facă să vă simţiţi rău.

„Pacienţii trebuie spitalizaţi! Se recomandă efectuarea imediată a lavajului gastric. Simptomele supradozajului constau în paloare, greaţă, vărsături, anorexie şi dureri abdominale. Dozele mari de peste 10 grame, într-o singură priză sau doze de peste 150 miligrame de paracetamol per kg, la copil, determină leziuni hepatice grave. Afectarea hepatică poate deveni aparentă după 12 - 48 de ore de la ingestie şi este manifestă după două până la patru zile. Antidotul pentru intoxicația cu paracetamol este N-acetilcisteina. Aceasta trebuie administrată cât de repede posibil, în paralel cu diferite măsuri de tratament simptomatic, și cu monitorizarea funcțiilor vitale”, mai specifică Tudor Ciuhodaru.

Adaugă comentariul tău

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii
Articol publicat de Andreea PERHAIŢĂ