03 Mai 2019
853 accesări
0 comentarii

Reumatismul articular acut este o boală inflamatorie sistemică ce afectează, de cele mai multe ori, copiii, fiind mai rar întâlnită în rândul adulţilor. Afecţiunea debutează cu febră, dureri musculare, articulaţii tumefiate şi dureroase şi în unele cazuri, o erupţie roşie care apare la aproximativ 1-2 săptămâni după un episod de faringită streptococică, deşi în unele cazuri infecţia poate să fi fost prea uşoară pentru a fi recunoscută.

Dr. Bianca Bâisan, medic specialist reumatolog spune că reumatismul articular acut poate fi, de asemenea, însoţit de o tulburare temporară a sistemului nervos, numită coree.

„Articulaţiile afectate de reumatismul articular acut sunt genunchii, gleznele, coatele şi încheieturile pumnilor, dar se poate întâmpla ca durerea să migreze de la o articulaţie la alta. Cel mai grav este că reumatismul articular acut vă poate ataca inima. În peste jumătate din cazuri, boala lasă cicatrici pe valvele cardiace, forţând, astfel, inima să depună mai mult efort pentru a pompa sânge. De asemenea, este posibil ca la diferite intervale de timp boala să recidiveze, acest atac asupra inimii putând conduce la o afecţiune gravă, numită cardită reumatică, ce poate duce, apoi, la instalarea insuficienţei cardiace”, a explicat medicul.

Dr. Bâisan a precizat că reumatismul articular acut se datorează unei reacţii inflamatorii la anumiţi streptococi din grupul A. Organismul uman produce anticorpi pentru a combate bacteriile, dar anticorpii atacă o ţintă diferită, respectiv propriile ţesuturi ale organismului. Acţiunea anticorpilor începe la nivelul articulaţiilor şi se deplasează deseori către inimă şi ţesuturile din jur.

Totuşi, pentru că doar o proporţie foarte mică dintre pacienţii cu faringită streptococică fac şi reumatism articular acut, specialiştii consideră că şi alţi factori, precum o slăbire a sistemului imunitar, trebuie să fie implicaţi în apariţia bolii.

Boala prezintă simtome ca: febră, erupţie cu elemente de culoare roşie, proeminenţe, dispuse dantelat, de obicei pe torace, spate şi abdomen, articulaţii mărite în volum, tumefiate, roşii şi extrem de dureroase, în special genunchii sau gleznele, noduli sau mici protuberante osoase, la nivelul articulaţiilor inflamate. În alte cazuri, pacienţii manifestă stări de slăbiciune generală şi dispnee, au mişcări necontrolate ale braţelor, picioarelor sau muşchilor faciali.

Adaugă comentariul tău

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii
Articol publicat de Mirabela ŞERBĂNESCU