21 Decembrie 2018
925 accesări
0 comentarii

În anotimpul rece, mai ales, foarte mulţi copilaşi, dar şi adulţi sunt diagnosticaţi cu otită, o infecţie care apare la urechea medie, adică exact în spaţiul din spatele timpanului.

La adulţi, secreţiile formate în această zonă sunt eliminate prin trompa lui Eustachio. La copii însă, aceasta nu este complet maturizată şi nu funcţionează în parametri normali, astfel că nu se elimină tot lichidul strâns în urechea medie.

„Din această cauză, bacteriile din nas, gât şi urechi se multiplică uşor în acest lichid şi provoacă otita. Practic, o infecţie respiratorie şi chiar o simplă răceală pot provoca această afecţiune dureroasă. Partea bună a lucrurilor este că, de cele mai multe ori, otita acută are un debut rapid, dar durează puţin. Afecţiunea duce la acumularea de lichid în urechea medie, infecţie la ureche, un timpan inflamat şi dureros şi chiar un timpan perforat, iar de multe ori apar scurgeri de puroi şi chiar febră”, a declarat dr. Angela Moise, medic specialist ORL.

Medicul a mai spus că o infecţie cronică a urechii poate fi, deseori, mai dăunătoare decât o infecţie acută, pentru că efectele acesteia sunt prelungite sau repetate, putând cauza daune permanente ale urechii. Cu toate acestea, simptomele infecţiei cronice sunt mai puţin severe, astfel încât boala poate rămâne neobservată şi netratată pentru o perioadă îndelungată.

De obicei, boala poate apărea din cauza unor bacterii sau a disfuncţiei trompei lui Eustachio, dar se instalează şi în urma unor sinuzite ori viroze respiratorii. Medicul spune că, deseori, sunt afectaţi de otită copiii cu vârstă mai mică de doi ani, din cauza sistemului imunitar insuficient dezvoltat, dar şi pe fondul unor alergii sau alte boli infecţioase şi contagioase.

Sugarii alăptaţi, mai puţin expuşi la boală

De asemenea, sugarii care mănâncă din biberon şi nu sunt alăptaţi la sân nu beneficiază de anticorpii mamei. Astfel, poziţia copilului atunci când este alăptat la sân este mai bună, în ceea ce priveşte modul de funcţionare a tubului lui Eustachio. În schimb, dacă bebeluşul este hrănit cu biberonul, este mai bine să fie ţinut în braţe, cu corpul uşor ridicat. Totodată, incriminate de apariţia bolii sunt şi condiţiile nefavorabile de mediu, precum curentul, umezeala, frigul sau aerul poluat cu fum de ţigară.

Partea proastă este că otita este dureroasă, mai ales pentru un copil, întrucât micuţul poate fi extrem de irascibil, agitat, refuză mâncarea, se trage des de urechi sau are probleme cu somnul. Există şi situaţii în care otita la bebeluşi poate fi însoţită de vărsături, diaree sau febră.

„Aceste simptome sunt adesea asociate cu semne ale unei infecţii respiratorii superioare, cum ar fi nas înfundat, curgerea nasului sau tuse. În acelaşi timp, acumularea de puroi în urechea medie provoacă durere şi amortizează vibraţiile timpanului, deci se poate ca otita să afecteze calitatea auzului. Drept urmare, părinţii trebuie să fie foarte atenţi la simptomele pe care le manifestă cel mic, deoarece o infecţie severă poate provoca perforarea sau ruperea timpanului, astfel că puroiul se scurge în canalul urechii. Nu uitaţi că timpanul perforat se vindecă numai cu tratament medical, iar în unele cazuri pot exista şi daune permanente ale urechii”, a explicat medicul.

Adaugă comentariul tău

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii
Articol publicat de Mirabela ŞERBĂNESCU