14 Aprilie 2021
1528 accesări
0 comentarii

Foarte puţini oameni dau atenţie vezicii lor biliare. Organul în formă de pară are, însă, o misiune extrem de importantă, aceea de a produce şi depozita bila, un fluid care ajută organismul să digere grăsimile. Spre deosebire de inimă, ficat sau rinichi, vezica biliară nu este indispensabilă şi nu este necesară pentru ca organismul să continue să funcţioneze.

În momentul în care vezica biliară nu funcţionează normal, dintr-un motiv sau altul, oamenii nici nu îşi dau seama că au o problemă ori că au dezvoltat pietre la vezică. Dischinezia sau disfuncţia biliară, cunoscuta în popor sub numele de bilă leneşă le creează probleme multor persoane. Potrivit specialiştilor, principala cauză a acestei afecţiuni este de ordin neurovegetativ, ceea ce înseamnă că trebuie să aveţi mare grijă la alimentaţie.

„Oamenii trebuie să ştie că alimentaţia bogată în grăsimi îngreunează eliminarea bilei. Mai mult decât atât, grăsimile prost digerate suferă în intestin un proces de fermentaţie, cu eliberare de gaze şi spasm intestinal, de aici şi senzaţia de balonare şi durere pe care o simt cei cu fierea leneşă, în special după o masă copioasă. Drept urmare, dieta acestor persoane trebuie să se bazeze pe alimente care nu solicită prea mult bila, cum ar fi supele de legume, carnea de pui, vită sau peşte fiert ori la grătar, fructe şi legume. În acelaşi timp, stresul şi sedentarismul sunt alţi factori declanşatori ai bilei leneşe”, a explicat dr. lsabela Marinescu.

Desigur, nu doar alimentaţia este de vină pentru apariţia acestei „bile leneşe”. Printre factorii de risc se numără atât stresul, tulburările anxioase şi depresive, cât şi sedentarismul şi poziţia necorespunzătoare adoptată de persoanele care petrec mult timp la birou. Din acest motiv, este important să faceţi exerciţii fizice în mod constant. Dacă nu luaţi nici o măsură pentru rezolvarea acestei probleme, bila se poate cristaliza şi se pot forma pietre, de unde apare şi riscul de a face icter mecanic.

În ceea ce priveşte simptomele, acestea îşi fac apariţia diferit, de la o persoană la alta. Cele mai predominante sunt stările de greaţă, durerea şi starea generală de rău. Dacă aceste simptome persistă mai multe zile la rând, bolnavului i se recomandă un consult de specialitate, deoarece tratamentul administrat precoce previne apariţia complicaţiilor, cum ar fi ciroza, icterul infecţios etc.

Specialiştii mai spun că reglarea activităţii vezicii se poate face şi cu ajutorul unor plante. Una dintre acestea este păpădia, care are efecte detoxifiante şi stimulează activitatea ficatului şi a bilei, ajutând la drenarea şi eliberarea bilei în circuitul digestiv.

La rândul său, ceaiul de cicoare, preparat prin infuzarea unei linguriţe de plantă la 250 de mililitri de apă fiartă, este şi el benefic, la fel ca şi anghinarea. Acesta este unul dintre cele mai vechi remedii naturiste pentru ficat, stimulând producerea bilei, fiind ideal în disfuncţii biliare, care pun probleme digestiei.

Adaugă comentariul tău

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii
Articol publicat de Mirabela ŞERBĂNESCU