09 Februarie 2018
1421 accesări
0 comentarii

Atunci când în timpul sarcinii apar complicaţii, boli neaşteptate ori alte condiţii medicale care pot pune în pericol sănătatea viitoarei mame sau a fătului, medicii o etichetează ca fiind o sarcină cu risc înalt sau crescut. Desigur, o sarcină cu risc este considerată şi cea în care apar probleme mai puţin grave şi care se pot trata.

Tocmai de aceea, graviduţele trebuie să ştie că medicina materno-fetală este dedicată îngrijirii pacientelor care se confruntă cu astfel de probleme în sarcină.

„Dacă ai fost diagnosticată cu hipertensiune arterială, diabet zaharat, afecţiuni ale tiroidei, obezitate, trombofilie, lupus, epilepsie, alte afecţiuni pentru care urmezi tratamente cronice, ai pierdut mai mult de două sarcini consecutiv sau ai avut un bebeluş afectat de o malformaţie, atunci ar trebui să ai o discuţie cu un specialist în medicina materno-fetală înainte de o nouă sarcină sau imediat cum ai aflat că eşti însărcinată. Împreună vom găsi soluţia pentru un bebeluş sănătos şi o mamă în siguranţă”, au declarat reprezentanţii Spitalului de Obstetrică- Ginecologie „Euromaterna”.

Precizăm că medicina materno-fetală este dedicată îngrijirii pacientelor care prezintă o sarcină cu risc crescut, situaţie în care pot apărea o serie de complicaţii care pot afecta fătul sau starea de sănătate a viitoarei mame.

Experţii departamentului de Medicină Materno-Fetală din cadrul Spitalului „Euromaterna” sunt medici obstetricieni cu o supraspecializare în acest domeniu. Ei au cunoştinţe avansate privind complicaţiile obstetricale, medicale, genetice şi chirurgicale ale sarcinii cu risc şi impactul acestora asupra mamei şi fătului putând efectua proceduri complexe de diagnostic şi tratament.

În departamentul de Medicină Materno-Fetală din cadrul unităţii sanitare, femeile însărcinate pot beneficia atât de ecografiile de rutină, însoţite de explicaţii competente, cât şi de consult de urmărire la cel mai înalt standard profesional, în cazul sarcinilor cu risc sau cu probleme fetale.

În primul rând, au explicat specialiştii „Euromaterna”, în cadrul departamentului de Medicină Materno- Fetală se va face un screening combinat de trimestrul I, adică o evaluare precoce şi completă a sarcinii, urmând cu strictețe protocolul „Fetal Medicine Foundation” din Londra, toţi specialiştii departamentului fiind acreditaţi FMF.

Protocolul constă în prelevarea unei probe de sânge de la mamă, la nouă-zece săptămâni de gestaţie şi dintr-un examen ecografic foarte detaliat, între 11-13 săptămâni (evaluare morfologică complexă), inclusiv markerii pentru sindromul Down (translucenţa nucală, os nazal, valva tricuspida, duct venos). Pe baza acestor date, specialiştii vor calcula riscul genetic, riscul pentru afecţiuni hipertensive sau naştere prematură.

De asemenea, la aproximativ 12 săptămâni de sarcină, se poate constata deja dacă există defecte structurale importante ca lipsa membrelor, defecte ale peretelui abdominal sau de tub neural (anencefalie, spina bifida).

Apoi, urmează screening-ul anomaliilor congenitale din trimestrul II, evaluarea morfologiei fetale, care se efectuează între 20 şi 24 săptămâni de sarcină, cu un accent deosebit pe evaluarea structurii şi funcţiilor cardiace şi cerebrale. În plus, aceasta cuprinde şi o reconstrucţie 4D a feţei copilului, iar toate imaginile vor fi oferite pe CD viitoarei mămici.

După toate aceste investigaţii, urmează ecografia Doppler, în trimestrul III, care apreciază starea bebeluşului.

De asemenea, au precizat medicii de la „Euromaterna”, în unitatea sanitară se poate stabili diagnosticul invaziv al anomaliilor cromozomiale prin amniocenteză.

„Procedura se efectuează în condiţii de maximă siguranţă, cu o rată minimă de pierdere a sarcinii şi este urmată de analize genetice complexe, cu posibilitatea de detecţie şi a afecţiunilor genetice”, au explicat ei.

Totodată, în spital pot fi efectuate proceduri de terapie fetală, intrauterine, ce permit ameliorarea stărilor patologice ale feţilor. Un exemplu important din activitatea departamentului de Medicină Materno-Fetală „Euromaterna” îl reprezintă procedura de reducere selectivă a unui făt grav malformat pentru a permite supravieţuirea celuilalt geamăn sănătos.

În acelaşi timp, aici se poate face depistarea fibrozei chistice şi a altor boli monogenice, a unor infecţii congenitale etc.

Pentru detalii, apelaţi numărul de telefon al Spitalului de Obstetrică şi Ginecologie Euromaterna, 0241.605.555.

Adaugă comentariul tău

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii
Articol publicat de Mirabela ŞERBĂNESCU