07 Ianuarie 2021
292 accesări
0 comentarii

Problemele de memorie şi auz se află în fruntea listei semnelor caracteristice ale îmbătrânirii, arată un sondaj realizat în Franţa. Prima întrebare adresată unui grup de o mie de persoane a fost de la ce vârstă un om poate fi considerat senior, trei sferturi dintre participanţii la sondaj stabilind acest prag la 60 de ani. Când li s-a cerut să facă o listă cu semnele vârstei, considerate cele mai pregnante, primele au fost tulburările de memorie şi auz (46% şi, respectiv, 42%), urmate de problemele de vedere (34%) şi apariţia ridurilor (26%), precizează doctorulzilei.ro.

În ceea ce priveşte auzul, prezbiacuzia este o tulburare frecventă la persoanele peste 60 de ani şi mai ales la cele de peste 70 de ani. Procesul constă în pierderea progresivă a auzului, simetric şi bilateral (la ambele urechi), cu efecte ca dificultăţi de auz într-un mediu zgomotos, izolare socială şi chiar depresie. Din păcate, pacienţii nu se grăbesc să meargă la doctor şi compensează pierderea auzului cu strategii ca cititul pe buze.

Desigur, există soluţii eficiente în cazul prezbiacuziei, cum ar fi aparatul auditiv, dar protezele auditive sunt considerate de mulţi ca fiind inestetice şi stigmatizante. Cu alte cuvinte, „îmbătrânesc”, iar să îmbătrâneşti înseamnă să revezi relaţia cu timpul, cu lumea, cu ceilalţi şi cu tine însuţi. Totuşi, susţin specialiştii, este înţelept să acceptaţi că îmbătrâniţi, să identificaţi dificultăţile apărute, să le anticipaţi pe cele viitoare, să vă ocupaţi de ele şi să le corectaţi pentru a continua să interacţionaţi cu lumea şi cu cei din jur.

Adaugă comentariul tău

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii
Articol publicat de Mirabela ŞERBĂNESCU