30 Octombrie 2019
845 accesări
0 comentarii

Cele mai multe persoane consideră că ura este opusul iubirii, dar specialiștii sunt de părere că în viața reală toate problemele care privesc relațiile interpersonale apar atunci când ne este frică să ne deschidem față de persoanele din jurul nostru sau ne împiedică să îi iubim. Din cauza acestui sentiment generat de frică, mulți oameni își concentrează atenția pe relații pasagere, care nu necesită implicare emoțională.

Psihologul Lenke Iuhoș precizează că sentimentele de iubire nu provoacă stres psihic, deoarece stresul este provocat, în mod special, de sentimentele de teamă sau de spaimă.

„Din nefericire, oamenii trăiesc mult prea intens, mult prea frecvent și nejustificat viața după sentimente sponsorizate de teamă. Oamenilor pur și simplu le este teamă să eșueze, urăsc să fie puși în postura de a fi penibili, ridicoli, nu vor să fie refuzați, înșelați, răniți etc. Toate aceste sentimente și trăiri negative au ca efect reacția de neimplicare, de evitare și de fugă de responsabilități. Așa se explică și faptul că tot mai multe persoane aleg să nu se implice emoțional într-o relație pe termen lung și aleg în schimb distracții facile, trecătoare și fără sentimente profunde. Mai mult, își ocupă acest gol sufletesc prin suprasolicitare la locul de muncă sau alte activități care sunt mai mult generatoare de stres fizic și psihic”, a explicat specialistul.

Psihologul spune că, în momentul în care depășesc trăirile sponsorizate de frică și până la urmă decid să se angreneze într-o relație serioasă, majoritatea oamenilor se confruntă cu un alt aspect destul de nociv, și anume proiecția.

„Din nefericire, oamenii își fac tot felul de planuri mentale despre iubirea ideală, despre relația ideală, despre viața ideală, despre job-ul ideal etc. În realitate, proiecțiile, așteptările și fricile dor și ne îndepărtează de iubire”, a subliniat Lenke Iuhoș.

Adaugă comentariul tău

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii
Articol publicat de Mirabela ŞERBĂNESCU