08 Noiembrie 2017
1278 accesări
0 comentarii

Balonul intragastric este un dispozitiv medical ce şi-a câştigat popularitatea, în decursul ultimilor ani, ca alternativă nechirurgicală în abordarea controlului greutăţii. El reprezintă un tratament minim invaziv, temporar, acesta fiind menţinut pe o perioadă cuprinsă între 6 şi 12 luni, ce facilitează pierderea în greutate, fără a apela la metodele chirurgicale. Majoritatea pacienţilor care au apelat la această metodă au prezentat pierderi în greutate de până la 10-12 kg, în prima lună, cu menţiunea că acest rezultat poate fi optimizat prin dietă corespunzătoare şi exerciţiu fizic.

În cadrul tratamentului, balonul este introdus în stomac, printr-o procedură endoscopică,rapidă şi nedureroasă. Acesta are un aspect versatil, adaptabil fiecărui pacient, fiind confecţionatdin polimeri hipoalergenici, rezistenţi la acţiunea sucului gastric şi stabili în mediul acid. Acesta ocupă parţial stomacul, lăsând mai puţin spaţiu pentru cantitatea de alimenteingerate, favorizând apariţia senzaţiei de plenitudine şi saţietate precoce, chiar şi după consumul unor mici porţii de lichide sau alimente. Extragerea dispozitivului se efectuează facil, prin abordare endoscopică, cu sedare minimă, pacientul putând părăsi clinica la câteva ore de la procedură.

„Dispozitivul se adresează, în principal, persoanelor ce nu au reuşit să îşi controleze pe termen lung greutatea prin metodele tradiţionale dietetice sau în perioada de pregătire a chirurgiei bariatrice, la pacienţii cu obezitate morbidă şi multiple afecţiuni asociate, la care este necesară o scădere ponderală preoperatorie importantă. Din experienţă personală, menţionez cazul unui pacient, în vârstă de 29 ani, cu obezitate de gradul trei, patru, 127 kg, la care s-a montat un balon intragastric, în luna februarie, pierzând în greutate 33de kg până în luna septembrie, când a fost extras dispozitivul”, a explicat dr. Ahmed Berro, medic primar chirurgie generală, competenţă endoscopie digestivă, MEDSTAR General Hospital Constanţa.

Adaugă comentariul tău

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii
Articol publicat de Vali PAPATANASIU