15 Aprilie 2021
598 accesări
0 comentarii

Memoria poate fi afectată din foarte multe cauze, dar la bătrâneţe pierderea memoriei este cauzată cel mai frecvent de bolile neurodegenerative şi de boala cerebrovasculară. De fapt, spun medicii, cu cât îmbătrâniţi mai mult, cu atât creierul are un risc mai mare să fie afectat. Cu alte cuvinte, dacă aţi reuşit să ajungeţi la o vârstă înaintată, prevenind poate cancerul sau infarctul miocardic, există un risc destul de mare să aveţi tulburări de memorie.

La fel ca şi celelalte organe ale corpului, şi creierul are nevoie de o alimentaţie adecvată pentru a funcţiona cum trebuie timp îndelungat. Aşa că, faceţi tot posibilul de a-l „hrăni” corespunzător. Ca urmare, alimentele bogate în omega 3 cum sunt peştele, carnea de pasăre şi cea de vânat, fructele şi legumele proaspete încetinesc oxidarea celulei nervoase şi vă ajută să vă feriţi de bolile neurodegenerative, precum Alzheimer şi Parkinson. Potrivit dr. Carmen Silvestru, anumite tulburări de memorie indică boli neurologice devastatoare. Diagnosticul în aceste cazuri este pus de neurolog în urma unor teste. În ultimii ani, neurologii au constatat că vârsta la care bolile neurodegenerative, respectiv Parkinson şi Alzheimer apar este în continuă scădere. Medicii nu au, însă, o explicaţie clară, dar bănuielile se îndreaptă atât spre predispoziţia genetică, cât şi spre stilul modern, stresant de viaţă.

Problema este că, din momentul diagnosticării, bolnavul mai are 10-15 ani de viaţă normală, după care simptomele bolii se agravează. Ca regulă generală, vârsta de debut a bolii este între 40 şi 70 de ani, cu un vârf la 60 de ani. Specialiştii au depistat până acum zece tipuri de boală Parkinson. Clinic, boala se caracterizează prin tremor în momentele de repaos, scădere în viteza de realizare a acţiunilor, rigiditate musculară, postură adusă în faţă şi blocaj motor. „Din nefericire, afecţiunea este progresivă şi deteriorează calitatea vieţii bolnavilor şi, în plus, se asociază cu alte boli precum depresia, demenţa, tulburările psihotice ale somnului. În fază avansată, tratamentul constă într-un amestec de medicamente, care să ajute bolnavul”, a explicat medicul.

În România, sunt diagnosticate, la ora actuală, peste 70.000 de persoane cu Parkinson, aceasta fiind a doua boală neurodegenerativă după Alzheimer.

Maladia Alzheimer, în schimb, este o afecţiune mai gravă decât pierderea moderată a memoriei şi apare la persoanele senile. Alzheimer mai este denumită „boala uitării”, pentru că pacienţii nu-şi pot aminti nicicum persoane din familie sau experienţe trăite. Tulburările de memorie cauzate de Alzheimer sunt însoţite de tulburări de limbaj şi comportament, bolnavii cu această afecţiune fiind incapabili să pregătească sau să aşeze o masă. Punerea unor obiecte în locuri bizare cum ar fi pieptenele în punga cu făină, depresia, confuzia şi dezorientarea sunt alte simptome ale bolii pentru care nu există tratament. Desigur, se pot administra doar medicamente care controlează simptomele, însă s-a dovedit că în unele cazuri, nu sunt eficiente.

Adaugă comentariul tău

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii
Articol publicat de Mirabela ŞERBĂNESCU