Sursa foto: Davis & Crump

Sursa foto: Davis & Crump
25 Februarie 2020
766 accesări
0 comentarii

Urologia este specialitatea în care se diagnostichează şi se tratează diferitele afecţiuni ale tractului urinar, atât la bărbaţi, cât şi la femei, precum şi afecţiuni ale aparatului reproducător la bărbaţi. Desigur, de multe ori, urologia se completează sau chiar se suprapune cu alte specialităţi medicale, cum ar fi oncologia, nefrologia, ginecologia, gastroenterologia, endocrinologia şi nu numai.

În ultimii ani, medicii urologi s-au confruntat cu tot mai multe astfel de cazuri. Din păcate, oamenii se prezintă la medic în stadii avansate ale bolii. „Frecvenţa cancerelor apărute în zona aparatului urinar a crescut extrem de mult în ultima perioadă. Practic, vorbim despre o explozie a cancerului de vezică urinară, cancerului de rinichi, cancerelor uroteliale de căi urinare, inclusiv cancerele de prostată, cancerele de testicule. Explicaţia nu este una categorică, dar se presupune că în frecvenţa crescută a patologiei oncologice sunt incriminate o serie de factori externi, de mediu, chimici, alimentari - aceste E-uri despre care se tot vorbeşte, şi o serie de substanţe chimice care pot fi agresive asupra aparatului, organismului uman şi să dea aceste afecţiuni oncologice”, este semnalul de alarma tras de prof. univ. dr Viorel Tode, medic primar urologie.

El este de părere că pe viitor trebuie să se pună un accent deosebit pe medicina preventivă şi mai ales pe educaţia sanitară a individului. Specialistul a adăugat că, degeaba se descoperă un cancer în stadiu de explozie, cu metastaze, dacă nu ştim să îl diagnosticăm precoce. „De exemplu, în patologia prostatei canceroase există un antigen specific al prostatei, pe care orice bărbat trecut de 40 de ani ar trebui să îl facă. Acesta este ca un senzor, ca un clopoţel care spune: atenţie, dacă valoarea este peste patru nanograme, este posibil să avem un neoplasm. Aşa cum la femei se efectuează testul Babeş Papanicolau, recomandat anual, poate aşa ar trebui şi la bărbaţi să se facă aceste teste pentru depistarea precoce a cancerului. Medicina preventivă şi-ar spune atunci cuvântul, dar trebuie să educăm oamenii în acest sens”, a adăugat medicul.

Precizăm că, la ora actuală, cancerul de prostată, al doilea ca frecvenţă dintre cancerele bărbaţilor, reprezintă circa 15% din totalul tumorilor maligne diagnosticate în întreaga lume. Cu toate că de-a lungul timpului au fost efectuate numeroase cercetări cu privire la cancerul de prostată, nu s-a descoperit până în prezent modul în care boala poate fi prevenită. Ca urmare, diagnosticarea precoce rămâne singura metodă care poate scădea mortalitatea pentru acest tip de cancer.

Adaugă comentariul tău

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii
Articol publicat de Mirabela ŞERBĂNESCU