09 Mai 2022
190 accesări
0 comentarii

Febra, durerile în gât şi erupţiile de pe piele ale copiilor îi îngrijorează pe părinţii constănţeni, care au constatat o înmulţire a cazurilor de boală mână-gură-picior.

Această afecţiune este o infecţie virală care provoacă erupţii în cavitatea bucală, pe gură, pe mâini, picioare şi uneori pe fese.

Potrivit dr. Leonard Matei, medic primar pediatrie, boala mână-gură-picior este mai des întâlnită la copii şi se poate manifesta în orice perioadă a anului, dar apare mai ales vara şi toamna.


Specialistul a explicat că boala gură-mână-picior este provocată de enterovirus. Acest virus se răspândeşte rapid, prin tuse şi strănut. De cele mai multe ori, boala se declanşează în cadrul unui colectiv.

Simptomele bolii apar în trei-şase zile de la expunerea la virus.


„Această boală se manifestă prin febră eruptivă, cu erupţii specifice. Apar leziuni la nivelul pielii membrelor superioare şi inferioare şi la nivelul gurii”, a explicat specialistul.


Diagnosticarea bolii poate fi dificilă

Doar medicul vă poate spune dacă cel mic suferă de boala mână-gură-picior, după ce analizează cu atenţie simptomele, erupţiile şi băşicuţele de pe piele. Medicul specialist atenţionează că boala poate fi confundată cu alte tipuri de viroză, de tipul anginelor virale, din cauza faptului că simptomele sunt asemănătoare. Totuşi, tot el ne linişteşte în privinţa gravităţii bolii.

„Această boală nu are nimic spectaculos. Este o viroză ca toate celelalte şi nu trebuie să ne alarmăm. Cu tratament sau fără, ea trece în aproximativ şapte zile”, precizează mediul pediatru.

Pentru durere şi febră, îi puteţi administra copilului acetaminofen sau ibuprofen.

Dr. Leonard Matei recomandă administrarea „unui antiviral cu substanţa activă inosină acedoben dimepranol, care ajută sistemul imunitar al organismului să lupte cu infecţiile virale”.

Boala este foarte contagioasă în prima săptămână.


„Ca orice viroză, boala mână-gură-picior este contagioasă. O putem asemăna cu rubeola sau pojărelul, aşa cum este ea denumită popular, numai că aceasta se manifestă prin apariţia unor pete mici şi roşii pe piele. În cazul bolii mână-gură-picior, erupţia este localizată doar în anumite părţi ale corpului, iar leziunile sunt nişte băşicuţe care se simt la mână”, menţionează medicul pediatru.

Pentru a preveni răspândirea bolii, trebuie să izolaţi copilul de colectivul de la grădiniţă sau şcoală. De asemenea, este foarte important să vă spălaţi mâinile după ce atingeţi o băşică sau după ce schimbaţi scutecul copilului infectat.

Adaugă comentariul tău

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii