07 Mai 2019
1023 accesări
0 comentarii

Aţi trecut de 40 de ani şi vă doriţi un copil? Acest lucru nu este deloc imposibil, doar că trebuie să fiţi conştiente că o sarcină la o vârstă mai înaintată prezintă o serie de riscuri pentru viitoarea mamă, motiv pentru care ea trebuie să fie mult mai atentă, decât cele tinere. Cert este că dacă vă monitorizaţi atent sarcina, atât mama, cât şi copilul vor fi în siguranţă.

Cu toate acestea, femeile trebuie să stea cu garda ridicată mai tot timpul, întrucât după vârsta de 40 de ani au un risc de peste 50% de a suferi un avort, chiar din primele săptămâni de sarcină.

Dr. Ioana Butnaru, medic Obstetrică-Ginecologie spune că riscurile la care se poate expune o femeie de 40 de ani care îşi doreşte să aducă pe lume un copil sunt: tensiune ridicată sau diabet gestaţional, dezlipire de placentă şi placenta praevia (situaţie în care placenta ajunge în partea de jos a uterului, acoperind parţial sau total cervixul) şi avort spontan.

Totodată, un copil născut de o mamă de peste 40 de ani poate avea o greutate mică la naştere, se poate naşte prematur sau poate suferi de diferite anomalii genetice, cum ar fi sindromul Down. Acesta poate duce, mai departe, la o dizabilitate intelectuală şi defecte ale inimii şi ale altor organe.

Totodată, specialiştii susţin că în cazul femeilor de 40 de ani, există şanse foarte mari ca travaliul să fie indus, iar, din cauza poziţionării anormale a copilului, să fie necesară o intervenţie cezariană.

Tocmai de aceea, a precizat medicul, se recomandă o monitorizare foarte atentă a acestor sarcini, precum şi efectuarea unui dublu test, între 12 săptămâni şi 13,5 săptămâni, dar şi a unui triplu test, între 16 săptămâni şi 18 săptămâni de sarcină.

La ce riscuri se expune viitoarea mămică

În condiţiile în care aceste teste relevă un risc crescut de anomalii congenitale, se indică ulterior amniocenteza cu cariotipare, obligatoriu.

Aceasta este o metodă invazivă de diagnostic al anomaliilor fetale în cadrul căreia se prelevează lichid amniotic ce este analizat ulterior.

Apoi, a precizat specialistul, se impune efectuarea unei morfologii fetale de trimestrul II, care este mai mult decât necesară acestor paciente. „Riscul datorat afecţiunilor cronice ale pacientelor sunt: hipertensiune arterială (HTA) preexistentă sarcinii, diabetul zaharat este crescut. Riscul de apariţie a HTA indusă de sarcină este mult mai crescut la pacientele cu vârsta de peste 40 de ani. În plus, riscul de apariţie a mortalităţii fetale în uter (moartea copilului înainte de naştere) sau de naştere a unui copil cu greutate mică la naştere, sub 2.500 kg este de asemenea crescut”, a explicat medicul.

Desigur, riscul de apariţie al complicaţiilor din timpul travaliului şi a incidenţei operaţiei cezariene creşte şi el considerabil. Nu în ultimul rând, fibromul uterin, mult mai frecvent la pacientele cu vârsta de peste 35-40 de ani, se poate complica în timpul sarcinii. De aceea, la aceste paciente este foarte importantă efectuarea unor ecografii transvaginale seriate, încă de la depistarea sarcinii şi introducerea lor pe terapie progesteronică pe parcursul sarcinii.

Adaugă comentariul tău

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii
Articol publicat de Mirabela ŞERBĂNESCU