Sfatul medicului
272 accesări 15 Mai 2018 0 comentarii

Cât de periculoase pot fi aluniţele

La ora actuală, nu există statistici, dar se ştie că circa 5% dintre aluniţele congenitale (prezente de la naştere), cu diametrul de peste un centimetru se transformă în melanom în decursul vieţii. Tocmai de aceea, aceste aluniţe trebuie urmărite foarte atent şi/sau excizate, dacă este cazul.

De asemenea, se consideră că cei cu fototip deschis şi cu multe aluniţe au un risc mai mare de a dezvolta melanom în decursul vieţii, dar nu neapărat din aluniţele preexistente. Cert este că toate aluniţele sunt vascularizate, dar este drept că dintre cele proeminente, numite şi papilomatoase, unele au o componenţă vasculară ceva mai pronunţată. „Acest fapt nu reprezintă un risc pentru malignizare. Există multe clasificări ale aluniţelor, cele mai multe dintre ele în limbaj de uz medical, în termeni care pentru pacientul obişnuit nu au nicio semnificaţie. Ce este important de ştiut, este că deşi aluniţele proeminente sunt adesea considerate mai riscante, pentru că sunt asociate cu ideea de excrescenţă, tumoră etc., de fapt, cele mai periculoase sunt cele plane, care arată ca o pată de cerneală pe piele”, a explicat dr. Diana Plăcintescu, medic primar dermatolog.

Adaugă comentariul tău

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii
Sfatul medicului, boli şi afecţiuni, terapii alternative, dietă şi nutriţie - Revista de sănătate Cuget Liber. Pentru o viaţă sănătoasă.