18 Ianuarie 2018
1275 accesări
0 comentarii

Apendicita acută este acea afecţiune în care apare o inflamaţie a apendicelui şi care, fără tratament chirurgical, apendicul inflamat se poate rupe, iar infecţia se poate extinde atât de mult prin sânge, până când se poate ajunge la septicemie sau în cavitatea abdominală, la peritonită. Problema este că, odată pornit procesul inflamator, acesta nu poate fi stopat cu medicamente, tratamentul acestei afecţiuni fiind doar chirurgical.

„Cu cât se intervine chirurgical mai rapid, cu atât suferinţa pacientului este mai redusă şi intervenţia mai uşor realizabilă, cu complicaţii cât mai reduse ca frecvenţă şi gravitate”, a declarat dr. Mihai Hriţcu, medic chirurg.

Cauza acestei afecţiuni, a precizat specialistul, poate fi, în multe dintre cazuri, obstrucţia lumenului organului, fie ca urmare a unei proliferări limfatice stimulate bacterian sau a unui mic corp străin (sâmbure, sămânţă, viermi intestinali). Obstrucţia lumenului apendicular determină un cerc vicios cu inflamaţia urmată de ulceraţia mucoasei şi extinderea procesului inflamator la nivelul întregului perete apendicular.

Care sunt semnele bolii?

Persoanele care suferă de apendicită se confruntă cu dureri abdominale, care apar iniţial în capul pieptului sau în jurul ombilicului, apoi în partea dreaptă a abdomenului inferior. Aceste stări sunt deseori însoţite de greaţă, vărsături, lipsa poftei de mâncare, constipaţie sau diaree, subfebrilitate până la febră constituită. Ca urmare, apendicectomia este intervenţia chirurgicală de urgenţă prin care se scoate apendicul inflamat în apendicita acută.

Aşadar, a explicat dr. Hriţcu, după ce diagnosticul de apendicită acută a fost pus (prin consultul la medic specialist chirurg, ecografie abdominală, analize de sânge) şi a fost exclus orice alt diagnostic diferenţial (patologie genitală la femei, colică renală, întindere musculară, limfadenită mezenterică), specialistul va explica pacientului intervenţia chirurgicală în detaliu, va explica riscurile operatorii şi perioada de recuperare după intervenţie.

Pacienţii trebuie să ştie că apendicectomia se realizează sub anestezie rahidiană sau generală, iar intervenţia chirurgicală se poate face prin abord laparoscopic (de preferat, datorită multiplelor avantaje) sau clasic.

De recomandat ca după operaţie, bolnavii să înceapă să se hrănească altfel, cu o dietă scăzută în grăsimi şi să introducă în alimentaţie o cantitate mai mare de fibre (fructe proaspete - mere, pere, piersici, struguri, prune proaspete, fructe uscate - curmale smochine, alune şi nuci. De asemenea, ei trebuie să introducă în alimentaţie legumele crude, cum ar fi salata verde, sfecla roşie, varza, fasolea, mazărea, morcovii şi ridichile. Nici cerealele integrale nu trebuie uitate, dar nici consumul regulat de lichide, toate acestea accelerând tranzitul intestinal. „Evitaţi alimentele prăjite sau alimentele grase, smântână, sosuri, dar beţi multe lichide - apă plată, ceaiuri, compoturi, supe. Referitor la îngrijirea plăgii, pansamentul trebuie schimbat la fiecare 24 de ore după operaţie în primele 2-3 zile. Puteţi face duş la 24 de ore după operaţie, dar nu traumatizaţi pielea în dreptul inciziilor. Evitaţi baia pentru o săptămână cel puţin”, a mai spus medicul.

Adaugă comentariul tău

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii
Articol publicat de Mirabela ŞERBĂNESCU