26 August 2017
1610 accesări
0 comentarii

La ora actuală, foarte multe persoane suferă de diabet zaharat tip 2. Acest diabet zaharat este un sindrom caracterizat prin valorile crescute ale concentrației glucozei în sânge (hiperglicemie) și dezechilibrarea metabolismului. În prezent, datele furnizate de Federația Internațională de Diabet arată că peste 200 de milioane de oameni au această formă a bolii, dar nu au fost încă diagnosticați.

Cadrele medicale de la Medstar General Hospital din Constanţa susţin că dintre persoanele deja diagnosticate, aproape 90% au diabet de tip 2. „De la debutul bolii până la apariția manifestărilor clinice pot apărea deja complicații, cum ar fi boala renală cronică, retinopatie, neuropatie, insuficiență cardiacă. Cu toate acestea, diagnosticul precoce și tratamentul eficient pot salva vieți și pot preveni sau întârzia semnificativ complicațiile devastatoare ale diabetului”, sunt de părere specialiştii Medstar General Hospital.

Aceştia au mai spus că în ultimii ani s-au făcut progrese semnificative în ceea ce privește medicamentația, administrarea insulinei și tehnologiile de monitorizare a glucozei. Din nefericire, nu toți pacienții și profesioniștii din domeniul medicinei au acces la tehnologiile de ultimă oră. O altă problemă face referire la faptul că circa 75% dintre adulții cu diabet zaharat au venituri mici și medii.

Indiferent de situaţia acestora, Federația Internațională de Diabet face o serie de recomandări clinicienilor și pacienților pentru a ușura deciziile în practica de zi cu zi. Astfel, medicii trebuie să monitorizeze foarte atent persoanele cu factori de risc pentru diabet zaharat. Din această categorie fac parte copiii cu antecedente familiale, vârsta de peste 40 de ani, obezitatea, hipertensiunea arterială. Apoi, persoanele suferinde trebuie să-şi facă rapid testele de screening, adică testul rapid de glucoză şi scorul FINDRISC.

Ulterior, persoanele cu rezultate pozitive la aceste teste vor continua investigațiile pentru certificarea diagnosticului. De asemenea, se recomandă evaluări anuale pentru prevenirea bolii, cum ar fi reducerea greutății corporale cu 5-7%, creșterea activității fizice, modificarea alimentației zilnice etc.

În ceea ce priveşte tratamentul modern al diabetului zaharat, acesta cuprinde numeroase clase terapeutice, grupate în două categorii: insuline și antibiabetice orale. La această dată au apărut chiar și tratamente injectabile care nu conțin insulină.

„La ora actuală, în România sunt disponibile toate tipurile de insulină prezente în Europa și aproape toate tipurile de terapii non-insulinice”, au mai spus specialiştii. De asemenea, ei fac o serie de recomandări pentru diagnosticarea diabetului zaharat: testul HbA1c (hemoglobina glucozilată), care trebuie luat în considerare ca test de diagnosticare în cazul persoanelor susceptibile de a avea boala pentru a decide modalitatea de tratament și monitorizarea eficientă a acestuia.

Totodată, medicii le recomandă pacienților cu diabet zaharat tip 2 să îşi ţină sub control valoarea glucozei şi să aibă în vedere reducerea nivelului HbA1c, prin tratamente corespunzătoare. În cazul pacienților supraponderali sau obezi cu diabet zaharat tip 2 ar trebui să reducă aportul caloric zilnic cu până la 500 - 600 de calorii. În plus, atunci când este posibil, bolnavii ar trebui să se adreseze unui dietetician care să îi ajute să urmeze o dietă cu nivel caloric scăzut (800 - 1200 de calorii pe zi).

Adaugă comentariul tău

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii
Articol publicat de Mirabela ŞERBĂNESCU