Sfatul medicului
127 accesări 13 Septembrie 2020 0 comentarii

Ce proprietăţi au substanţele antiseptice şi dezinfectanţii

Dezinfectanţii şi antisepticele au capacitatea comună de a dezactiva temporar sau de a omorî microorganismele. Conform site-ului CSID, substanţele antiseptice şi dezinfectanţii pot face următoarele: să oprească creşterea microorganismului (fie că vorbim de bacterii, fungi sau ciuperci sau viruşi), să omoare microorganismele, iar anumite antiseptice au dublu efect în funcţie de concentraţii.

Altele, în schimb, au întotdeauna un efect letal sau un efect bacteriostatic (omoară bacteriile) sau fungistatic (omoară ciupercile) indiferent de concentraţia folosită. „Antisepticele sunt substanţe care inhibă creşterea şi dezvoltarea microorganismelor, fără a afecta ţesuturile organismului. Sunt folosite pe piele şi ţesuturi şi pot avea efect bactericid şi bacteriostatic, adică previn sau inhibă creşterea bacteriilor”, precizează dr. Călin Giurcăneanu.

Acesta a adăugat că mecanismul de acţiune al antisepticelor este complex şi variază de la o familie de antiseptice la alta. Astfel, în funcţie de structura lor chimică şi de proprietăţile lor, se deosebesc numeroase substanţe: alcoolul, apa oxigenată, iodul, clorhexidina şi clorura de benzalconiu, iod.

Adaugă comentariul tău

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii
Sfatul medicului, boli şi afecţiuni, terapii alternative, dietă şi nutriţie - Revista de sănătate Cuget Liber. Pentru o viaţă sănătoasă.