29 Iulie 2019
536 accesări
0 comentarii

Să consumi alimente şi produse cosmetice bio a devenit deja o tendință, iar printre trendurile în igiena orală se numără şi pasta de dinţi bio, care totodată a reușit să nască reale controverse. Dacă sunt cu adevărat mai eficiente decât cele obișnuite sau dacă este doar o metodă prin care companiile producătoare să vândă produse mai scumpe, ne explică medicul stomatolog Adrian Mina.

Pe piață au apărut numeroase variante de paste de dinţi bio, obținute din ingrediente naturale precum argila, cărbunele sau chiar sucul de lămâie. Deşi ele pot părea atractive pentru cumpărători, reamintim că nu există niciun studiu de specialitate care să le dovedească eficiența.

„Eficiența pastelor de dinți bio este un subiect destul de dezbătut în ultima perioadă datorită noului val de produse bio apărute pe piață. Multe studii în ceea ce privește eficiența acestor paste, care se presupun a fi lipsite de substanțe chimice, nu există momentan şi deci o opinie clară nu se poate forma în totalitate. Într-adevăr, datorită ingredientelor naturale, beneficiile ar trebui să fie mai mari decât în cazul celor clasice, care conțin numeroase substanțe chimice”, explică Adrian Mina.

Din fericire, pastele de dinţi bio nu conţin substanțe chimice în compoziția lor, care să afecteze sănătatea orală.

Ingredientele pe care pastele de dinţi bio le conțin nu sunt deloc nocive, dar nici nu se poate spune cu certitudine dacă sunt benefice. Spre exemplu, în cazul anumitor persoane care suferă de probleme de natură dentară sau gingivală, folosirea pastelor de dinţi bio se poate face doar la recomandarea medicului.

„Spre deosebire de pastele de dinți convenționale, cele bio conțin substanțe naturale de tipul aloe vera, extracte din plante, scorțișoară, portocale, lămâie, grapefruit şi ingrediente active non-toxice. Pe deasupra, nu sunt testate pe animale şi nici nu conțin produse de origine animală. Ca şi concluzie, recomandăm pastele de dinţi bio pacienților care îşi doresc să elimine din rutina zilnică aceste substanțe chimice pentru confortul psihic pe care îl aduce pacientului şi mai puţin pentru presupusele proprietăți despre care nu există încă studii certe. În ceea ce privește pacienții cu probleme dentare şi gingivale, pastele de dinţi bio se vor folosi numai după realizarea tratamentului specific şi doar la recomandarea acestora de către medicul specialist, întrucât nu există studii care să afirme că deţin proprietățile celor convenționale care au fost atestate şi utilizate cu succes în tratamentul afecţiunilor oro-dentare”, a adăugat medicul stomatolog Adrian Mina.

Madlena CĂLUGĂREANU

Adaugă comentariul tău

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii