Ovăzul este o cereală deseori consumată dimineața, la micul dejun. Dacă obișnuiţi să faceţi acest lucru, se recomandă să aveţi în vedere efectele adverse ale consumului său foarte frecvent. Înainte de toate, trebuie să ştiţi că ovăzul face parte din categoria cerealelor integrale, fiind popular datorită varietății de beneficii pe care le poate oferi sănătății generale. În același timp, la fel ca în cazul multor alimente, poate cauza potențiale riscuri pentru sănătate. De exemplu, acesta asigură o sursă importantă de substanțe nutritive esențiale, precum: fibre, fier, mangan, fosfor, magneziu, complex de vitamine B și antioxidanți. Ele au un rol important în sprijinirea sănătății organismului.
De asemenea, consumul moderat poate avea efecte pozitive, întrucât menține sănătatea inimii, sprijină gestionarea unei greutăți optime, echilibrează nivelurile de zahăr din sânge și susține sănătatea digestivă. Totodată, este important să aflaţi ce schimbări apar când îl consumaţi zilnic. Când încercaţi să vă gestionaţi aportul de calorii, aveţi grijă la mărimea porțiilor din dietă. De asemenea, evitaţi să le consumaţi în mod regulat pentru a nu adăuga kilograme nedorite în plus. Pe lângă aceste efecte secundare ale consumului regulat de ovăz, aceste cereale pot cauza reacții alergice în cazul persoanelor sensibile. Dacă observaţi simptome, precum mâncărime, urticarie sau disconfort digestiv, cereţi sfatul unui medic de specialitate și excludeţi ovăzul din alimentație.