14 Septembrie 2015
1536 accesări
0 comentarii

Anemia constituie o manifestare a unei afecţiuni ascunse, ea nu este o boală propriu-zisă. De aceea, afirmarea diagnosticului de anemie trebuie obligatoriu să ducă la decelarea cauzei anemiei. Simptomele datorate anemiei sunt în funcţie de valorile hemoglobinei, de modul de instalare a anemiei, de vârsta pacientului şi de rezervele cardio-vasculare (afecţiunile cardiace agravează simptomele anemiei).

Anemia este definită prin scăderea concentraţiei hemoglobinei (Hb) sub valorile normale acceptate pentru un individ de o anumită vârstă sau sex. Hemoglobina reprezintă transportorul oxigenului din eritocite (globulele roşii).

„Dacă anemia se instalează rapid (de exemplu, în cazul unei pierderi importante de sânge), manifestările clinice sunt importante (scăderea tensiunii arteriale şi a debitului cardiac, cu anxietate, palpitaţii, tegumente reci, chiar pierderea stării de conştienţă). Dacă anemia se instalează progresiv, simptomatologia este moderată (palpitaţii, oboseală, cefalee, ameţeli)”, a explicat dr. Mihaela Weis, medic specialist medicină internă în cadrul Centrului Medical de Gastroenterologie, hepatologie şi endoscopie digestivă Gastromond.

Gravide, atenţie sporită!

Mecanismele de producere a anemiei sunt diverse: de la pierderea de sânge, scăderea duratei de viaţă a eritrocitelor (globulele roşii) - în unele defecte congenitale - forme de anemii ereditare, reducerea ratei de formare a eritrocitelor (anomalii în formarea hemoglobinei sau a eritroblaştilor - precursorii eritrocitelor, prin deficitul de fier, folaţi, vitamina B12, sau prin infiltraţia măduvei hematogene în mieloame, limfoame, leucemii), şi până la distrugerea eritrocitelor într-o splină mărită (în diverse boli precum ciroza hepatică sau unele boli hematologice - limfoame, leucemii), sau în situaţii fiziologice (anemia din cursul sarcinii).

„Anemiile prin deficienţă de fier (anemii feriprive) sunt frecvent întâlnite. Cantitatea totală de fier în organismul adult este în medie de 4 grame. Cauzele deficitului de fier sunt diverse: depozite de fier reduse de la naştere (prematuritate), alimentaţie inadecvată (dieta vegetariană, lipsită de alimente care conţin fier; o dietă zilnică obişnuită conţine în medie 10-20 mg de fier), nevoi crescute de fier nesuplimentate (în sarcină, la copii în perioada de creştere), sindroame de malabsorbţie (de ex. boală celiacă - fierul este absorbit în jumătatea superioară a intestinului subţire), hemoragii cronice (gastro-intestinale - hernii hiatale, varice esofagiene, ulceraţii peptice, cancere gastrice, colite ulceroase, diverticuloză colonică, cancere de colon sau rect, hemoroizi, uterine - metroragii şi urinare - hematurii persistente sau recidivante)”, a mai spus medicul.

Investigaţiile, baza diagnosticării corecte

Alături de investigaţiile de laborator (hemoleucograma, sideremia, frotiul de sânge periferic, capacitatea totală de legare a fierului, VSH-ul, fibrinogenul etc), într-o anemie feriprivă sunt obligatoriu de efectuat şi investigaţii asupra tubului digestiv (endoscopia digestivă superioară - gastroscopia şi inferioară - colonoscopia) pentru a identifica eventuale cauze de hemoragii cronice gastro-intestinale (de exemplu, cancerul de colon poate evolua asimptomatic până la apariţia unei anemii feriprive).

În acest sens, Centrul Medical de Gastroenterologie, hepatologie şi endoscopie digestivă Gastromond oferă pacienţilor posibilitatea de a efectua endoscopii şi colonoscopii GRATUITE, pe baza biletului de trimitere de la medicul de familie.

Programările se pot face telefonic, la numerele de telefon 0770/255914 şi 0341/462767.

Taguri articol: gastroenterologie endoscopie gastromond

Adaugă comentariul tău

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii
Articol publicat de Andreea Năstase