27 Noiembrie 2019
1522 accesări
0 comentarii

Există situaţii când oamenii ajung la doctor cu intoxicaţie alimentară, generată de ingestia de alimente alterate.

Potrivit dr. Andra Timofte, medic de familie, toxiinfecţia alimentară se manifestă prin diaree, greaţă, vărsături, dureri abdominale şi chiar şi febră, dar mai rar. Această afecţiune este întâlnită mai des la femeile însărcinate, copii, persoanele cu sistem imunitar scăzut şi bătrâni.

„Persoana afectată începe să simtă primele simptome ale toxiinfecţiei alimentare la câteva ore de la consumul alimentelor contaminate, starea fiind cauzată de microorganismele care trec prin stomac şi ajung la nivelul intestinului subţire, unde se ataşează de pereţii acestuia şi încep să se multiplice. Spre exemplu, unele microorganisme rămân în peretele intestinal, altele produc toxine, care sunt eliberate în circulaţia sanguină, iar altele invadează ţesuturile şi organele. Aşa că, oricât de neplăcute ar fi, diareea şi vărsăturile sunt, de fapt, un mecanism de apărare a organismului, care încearcă astfel să elimine microorganismele după câteva zile de la debutul bolii, astfel că nu este necesar niciun tratament medicamentos.

În cazurile severe, care includ diaree severă, durere abdominală puternică, vedere în ceaţă, dureri musculare, ameţeală, cefalee, hipotensiune arterială, bătăi rapide ale inimii, leşin, aceste persoane trebuie să se prezinte urgent la medic”, a precizat dr. Andra Timofte.

Pentru că toxiinfecţia alimentară aduce cu sine şi deshidratarea, este recomandat consumul a cel puţin doi litri de apă plată pe zi şi evitarea băuturilor carbogazoase ori a sucurilor de fructe.

Abia în momentul în care simptomele se ameliorează, bolnavii pot consuma orez fiert, pâine prăjită, biscuiţi, compot de mere.

Nu uitaţi! Cel puţin trei zile de la dispariţia simptomelor, persoana care a avut toxiinfecţie alimentară trebuie să evite produsele lactate, alcoolul, cafeaua, alimentele condimentate. De asemenea, se recomandă evitarea abuzului medicaţiei antidiareice, pentru că se stopează curăţirea intestinului de microorganisme.

Adaugă comentariul tău

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii
Articol publicat de Mirabela ŞERBĂNESCU