07 Martie 2023
314 accesări
0 comentarii

La ora actuală, sodiul este unul dintre cele mai importante elemente minerale din corpul omenesc, fiind un element esențial pentru viața omului, asigurând funcția neuromusculară, echilibrul acido-bazic, reacțiile chimice celulare etc. Cercetările întreprinse până la acest moment arată că în organismul unui adult există 92 de grame de sodiu, distribuite în sânge, în țesutul osos, în țesutul conjunctiv și în cel cartilaginos. Mai trebuie menționat că sodiul are un rol extrem de important în reglarea homeostaziei organismului: împreună cu potasiul participă la reglarea echilibrului apei și participă la păstrarea echilibrului ionic şi a excitabilităţii neuromusculare.

Principala sursă de sodiu în dietă se găsește în sare. Printre alimentele bogate în sodiu se numără brânzeturile, carnea, cârnații, ouăle și alte alimente conservate. El este, de asemenea, prezent în mod natural, în alimentele de origine animală (cum ar fi laptele, carnea albă și roșie, și peștele), fiind mai puțin abundent la cele de origine vegetală.

Consecinţele deficitului de sodiu sunt următoarele: hiponatremia - indusă de transpiraţii excesive, diaree sau vărsături persistente, arsuri, boli renale. Cele din urmă determină hipoosmolaritatea compartimentului plasmatic, antrenând trecerea apei în compartimentul tisular, cu hiperhidratare şi edem celular, mai evident la nivel cerebral. În astfel de situații sunt prezente semne de suferinţă nervoasă centrală difuză: inapetenţă, cefalee, vărsături, alterări ale capacităţii de concentrare, memoriei şi stării de cunoştinţă şi convulsii generalizate.

Adaugă comentariul tău

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii
Articol publicat de Mirabela ŞERBĂNESCU