05 Iulie 2018
930 accesări
0 comentarii

În zilele noastre, hipoacuzia (surditatea) la copilul cu vârsta 0-5 ani are o complexitate specială, mai ales date fiind caracteristicile perioadei de dezvoltare a copilului.

„Se admite la nivel internaţional că 3 - 4% din mia de nou-născuţi au un deficit de auz. Cauzele sunt multiple, de la bolile mamei în perioada de sarcină, mai ales în primele 12 săptămâni, până la cauze genetice. Importantă rămâne, însă, depistarea precoce, deoarece există o limită relativ fixă de recuperare, integrală sau bună. Aceasta se situează între câteva luni de viaţă, când este ideal să descoperim deficienţa auditivă până spre patru, maximum cinci ani. După acest prag, recuperarea este dificilă şi incompletă, copilul rămânând în plaja copiilor cu nevoi speciale”, a declarat, pentru „Cuget Liber”, dr. Victor Loghin, medic primar ORL.

Specialistul a precizat că, în ţările civilizate, testarea auzului la copil se face din faza nou-născut şi se desfăşoară sub forma testării auditive încă din maternitate, gratuit, în cadrul unor programe naţionale. Spre exemplu, în SUA, sustragerea de la testare se pedepseşte cu amenzi consistente. Apoi, majoritatea ţărilor Uniunii Europene au deja programe naţionale de testare sau sunt în curs de implementare a lor.

„În ţara noastră, demersul se află încă în faza de proiect, tergiversat din varii motive de mai mulţi ani, existând, totuşi, câteva centre pilot în mai multe judeţe ale ţării unde se face testarea. Din păcate, în Constanţa nu există nicio maternitate de stat care să testeze auzul nou-născutului, printr-un program al ministerului, ci doar iniţiative private. Testarea este extrem de simplă, se execută în ambulator şi constă în generarea unui sunet de intensitate fixă şi frecvenţă variabilă, care se conduce la urechea bebeluşului, cu ajutorul unei sonde cu capăt moale, ce se introduce succesiv în ureche. Culegerea datelor, ca şi prelucrarea lor este automată, exact ca transcrierea acestora pe o imprimantă”, a explicat dr. Loghin.

În acest fel, a completat medicul, părintele află dacă micuţul are auz, testul putând fi nerelevant şi atunci se repetă, sau negativ - fără auz şi atunci se va repeta, la interval de câteva săptămâni. Dacă în final testul rămâne tot negativ, atunci sugarul va fi îndrumat spre centrele de supra-specialitate, unde va fi precizat diagnosticul.

Spre implant cohlear

De precizat că există trei situaţii - testul pozitiv, deci copilul aude, prezenţa unei hipoacuzii mono sau bilaterale, situaţie în care copilul va fi protezat precoce şi se va trece la recuperare vocală prin logopedie specială ori copilul nu are auz deloc şi atunci se fac investigaţii aprofundate şi se merge, în general, spre implantul cohlear şi recuperare logopedică.

Implantul cohlear este un echipament electronic sofisticat ce se introduce în urechea internă a copilului, acesta urmând a auzi cu o ureche normal, deci putându-se dezvolta cvasinormal. În Romania, sunt mai multe centre de implant, care au operat deja sute de copii, care, recuperaţi logopedic fiind, au rezultate şcolare excelente, alături de copiii sănătoşi, fără probleme de acest gen.

„Deci, baza rămâne depistarea precoce prin testare, încă din faza de nou-născut şi datoria noastră este să milităm pentru introducerea programului de testare gratuită în centre zonale, pentru a preîntâmpina situaţii dramatice cu copii depistaţi ca surzi, la vârste mari, când nu se mai poate face nimic”, a mai spus medicul.

Adaugă comentariul tău

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii
Articol publicat de Mirabela ŞERBĂNESCU