27 Februarie 2019
801 accesări
0 comentarii

Durerea de spate este o afecţiune de care se plâng din ce în ce mai mulţi oameni, aceasta purtând denumirea de discopatie vertebrală. Boala apare în urma deplasării discurilor intervertebrale şi a deteriorării lor. Ca urmare, vertebrele se apropie una de alta şi exercită presiune asupra elementelor nervoase adăpostite de coloana vertebrală (rădăcinile nervilor rahidieni, măduva spinării).


Această afecţiune poate apărea la toate segmentele coloanei vertebrale, dar este întâlnită mai frecvent la nivel lombar şi cervical.


„Boala apare lapersoanele care stau foarte mult în picioare, dar şi la cele care au muncă de birou şi stau mult pe scaun, iar toate aceste lucruri le afectează coloana. Altfel spus, pacientul acuză dureri lombare care se accentuează după un efort prelungit sau după ce a stat mai mult timp într-o singură poziţie. Noaptea, în schimb, durerile se ameliorează, dar reapar imediat la efort”, a declarat dr. Cristina Andriuţă, medic reumatolog.


Tocmai de aceea, la primele semne de boală, oamenii sunt rugaţi să se prezinte imediat la medicul specialist, care le recomandă o radiografie. Dacă durerea nu cedează la antiinflamator sau antialgic, se poate face o radiografie şi se aplică un tratament medicamentos sau se pot face şedinţe de kinetoterapie, în funcţie de ceea ce preferă şi pacientul.


„Dacă, timp de zece zile, pacienţii tot nu se recuperează şi durerile se agravează, în aceste situaţii se recomandă şi un RMN”, a completat specialistul.
Factorii responsabili de apariţia discopatiei vertebrale se referă la şocurile mecanice care pot avea loc din cauza căderilor de la înălţime, a săriturilor, a ridicării şi purtării neantrenat şi timp îndelungat a unor greutăţi sau practicării sportului într-o manieră necorespunzătoare. De asemenea, şocurile sau loviturile, menţinerea mult timp a unor posturi sau poziţii inadecvate, precum statul pe scaun la birou, în faţa calculatorului, statul în picioare (ortostatismul prelungit) alcătuiesc contextul degradării bruşte sau progresive a discului intervertebral.

Adaugă comentariul tău

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii
Articol publicat de Mirabela ŞERBĂNESCU