Vara este sezonul insectelor, iar în lunile iulie şi august, suntem ciupiţi din toate direcţiile, de către supărătoarele zburătoare. Sfatul medicilor este să nu ignoraţi ciupiturile de insecte, pentru că, în unele situaţii, acestea pot fi greu de tratat.
De obicei, cei mai expuşi sunt copiii, pentru că ei au tendinţa de a alerga în diferite locuri, multe acoperite de verdeaţă, parcuri etc. Cert este că acestea nu produc doar disconfort, ci, neîngrijite corespunzător, pot determina infecţii. Acesta este şi motivul pentru care medicii atrag atenţia asupra igienei riguroase, care trebuie respectată în astfel de cazuri.
„În primul rând, dacă cel mic este ciupit de o insectă, trebuie spălată zona, dezinfectată cu antiseptic, păstrată o bună igienă locală şi corporală. Dacă fenomenele inflamatorii locale sunt importante (se umflă, apare roşeaţa sau supurează), părinţii trebuie să se adreseze medicului de familie, care va indica tratamentul adecvat, local sau general. Dacă medicul de familie consideră necesar, atunci va îndruma pacientul către medicul specialist”, a declarat dr. Cristina Mihai.
Medicii spun mereu că scărpinatul duce la suprainfectarea ciupiturii. Mai mult decât atât, ciupiturile netratate, fără condiţii igienice corespunzătoare, pot determina infecţii locale. În astfel de cazuri, părinţii nu trebuie să stea pe gânduri şi să se adreseze imediat medicului.
Pentru a atenua durerile provocate de înţepăturile insectelor, dr. Gheorghe Nicola recomandă terapia locală cu mixturi calmante care trebuie folosite des, de 4-5 ori pe zi, prin tamponare. În acelaşi timp, medicii recomandă evitarea spaţiilor cu vegetaţie abundentă şi cele din preajma lacurilor, dar şi utilizarea corectă a substanţelor repelente potrivite fiecărei vârste.
Muşcăturile de păianjen - periculoase
Ca urmare, fiţi foarte atenţi pe unde umblaţi, pentru că nu este de joacă cu insectele. De exemplu, dacă aveţi două înţepături mici apropiate, atunci este posibil să vă confruntaţi cu o muşcătură de păianjen. Zona respectivă se umflă şi se înroşeşte, iar pacientul simte o durere de intensitate medie şi uneori mâncărime, fără să aibă efecte grave.
Totuşi, muşcăturile de păianjen sunt periculoase pentru persoanele care au alergie. Cea mai periculoasă specie de păianjen din ţara noastră este Văduva Neagră, a cărei muşcătură poate să provoace spasme musculare, greaţă şi tremor, putând să ducă la deces.
Mare atenţie şi la furnici, pentru că unele dintre ele ciupesc sau înţeapă. Furnica neagră mică, de exemplu, are o muşcătură care nu provoacă dureri prea mari, însă unele specii de furnici pot avea înţepături care cauzează durere puternică, înroşirea şi umflarea zonei. O specie care a ajuns şi la noi în ţară este furnica de foc, a cărei înţepătură este foarte dureroasă şi duce la apariţia unei umflături care se aseamănă cu un coş.
Totodată, nu ignoraţi nici înţepăturile de albine, viespi şi bondari, care se manifestă prin apariţia unei umflături roşii mari, în cazul unora, în timp ce altor persoane le apare o pată decolorată.