11 Aprilie 2025
46 accesări
0 comentarii

Foarte mulți specialiști recomandă consumul de fibre pentru a evita eventuale probleme de sănătate și mai ales pentru a vă asigura o stare de bine. Acestea pot avea un impact semnificativ asupra tranzitului intestinal, de aceea nu este indicat să le neglijați în dietă. De exemplu, o dietă bogată în fibre poate aduce numeroase beneficii: poate menține sănătatea intestinală, poate normaliza mișcările intestinale, poate scădea nivelurile de colesterol din sânge, poate susține o greutate optimă și poate ajuta la echilibrarea nivelurilor de zahăr din sânge.

Fibrele alimentare reprezintă termenul folosit pentru a descrie combinația de fibre insolubile și solubile. Acestea includ părțile alimentelor vegetale pe care corpul nu le poate digera sau absorbi.

Fibrele insolubile asigură mișcarea substanțelor prin sistemul digestiv și cresc volumul scaunului. Printre aceste alimente bogate în fibre se numără: cartofii, fasolea, conopida, nucile, fasolea verde și grâul integral.

Fibrele solubile se dizolvă în apă pentru a forma o substanță asemănătoare cu gelul. Ele pot ajuta la diminuarea nivelurilor de glucoză și colesterol din sânge. Acestea se regăsesc în: ovăz, orz, fasole, mazăre, fructe citrice, morcovi și psyllium. Drept urmare, persoanele care consumă alimente bogate în fibre au riscuri mult mai mici de a suferi de constipație decât persoanele care consumă alimente cu un conținut scăzut în fibre. Alte alimente bogate în fibre sunt: tărâțele de ovăz, mazărea galbenă gătită, lintea, fasolea neagră, avocado, anghinarea, semințele de chia, fulgii de tărâțe, cartofii dulci, spaghetele din grâu integral, perele, merele roții etc.

Adaugă comentariul tău

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii
Articol publicat de Mirabela ŞERBĂNESCU