26 Ianuarie 2021
1284 accesări
0 comentarii

Din ce în ce mai mulți copii – ca să nu mai spunem de adulți! – au probleme cu greutatea corporală. Unde se greșește? Prea multe alimente consumate „în afara locuinței”, atrage atenția conf. univ. dr. Cristina Maria Mihai, medic pediatru diabetolog. Snacksuri, băuturi carbogazoase, pizza sau hamburgeri, toate dăunează, căci consumul lor a crescut alarmant în ultimele patru decenii.

Obezitatea afectează, în ultimele decenii, din ce în ce mai mulți adulți și copii. Iar obezitatea vine la pachet, întotdeauna, cu multe alte probleme de sănătate: probleme de inimă, circulatorii, pulmonare, a oaselor etc. De ce s-a ajuns în această situație? Ce se face greșit? „Se mănâncă prea mult în oraș!”, a atras atenția dr. Cristina Mihai, medic pediatru diabetolog.

„O mare contribuție o au ieșirile în oraș sau alimentele «din afara locuinței». Studiile arată că în ultimele patru decenii consumul acestor alimente a crescut alarmant. Este bine cunoscut că luarea acestor mese poate duce la exces caloric și la creșterea riscului de obezitate, din cauza porțiilor mari și a densității calorice ridicate”, a explicat medicul pediatru.

De exemplu, un hamburger poate să aibă între 398 kcal și 486 kcal, cartofii prăjiți între 188 kcal și 256 kcal, snacks-urile sărate între 132 kcal și 225 kcal, iar băuturile carbogazoase între 144 kcal și 195 kcal. Specialiștii susțin că dezechilibrul energetic poate fi reprezentat de un exces de numai 30 kcal pe zi, corespunzătoare unui sfert de doză de suc carbogazos, câtorva cartofi prăjiți sau unei jumătăți de prăjitură. „Un surplus de 50 kcal/zi poate duce la creșterea greutății cu 1kg/lună”, a subliniat dr. Cristina Mihai.

Porțiile mari nu sunt mai bune!

„Aflate la îndemâna tuturor, băuturile carbogazoase și sucurile au un impact devastator asupra organismului. O sticlă de 500ml de suc carbogazos conține până la 13-15 lingurițe de zahăr, echivalentul a 240 kcal. Chiar și sucul natural de fructe, considerat adesea o variantă sănătoasă, conține în realitate aproape aceeași cantitate de zahăr. De exemplu în 220ml suc de portocale se găsesc aproximativ 10 lingurițe de zahăr, echivalentul a 25 grame de fructoză”, susține medicul pediatru.

Urmările: fructoza are asupra ficatului același efect precum consumul de alcool, determinând acumularea de grăsime. Rezultatul este apariția ficatului gras în anii copilăriei.

„Rolul părinților în ceea ce privește excesul alimentar este esențial, mamele supraponderale având tendința să ofere copiilor porții mai mari și cu un conținut mai mare de grăsimi”, a mai arătat specialistul.

Medicul recomandă să fie luate mese sănătoase, bazate pe fructe proaspete, iaurturi simple, nuci și alimente bogate în fibră, apă. Foarte important, atrage atenția medicul: „Să nu se sară niciodată peste micul dejun, acest obicei contribuie la însușirea unei discipline alimentare”.

Adaugă comentariul tău

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii
Articol publicat de Florentina BOZÎNTAN