06 Mai 2019
349 accesări
0 comentarii

Somnul reprezintă un proces fiziologic esențial atât pentru om, cât şi pentru cele mai multe animale, ajutând creierul şi organismul să se dezvolte armonios şi să funcționeze bine. Această nevoie fiziologică este responsabilă pentru eficiența, creativitatea şi sănătatea noastră.

Potrivit specialiștilor de la Reginamaria.ro, cei mai mulți oameni au nevoie, în medie, de aproximativ opt ore de somn odihnitor pentru a funcționa corect. Important este să aflăm cantitatea de somn necesară propriului organism şi apoi să încercăm să atingem acel număr de ore. Ca regulă generală, dacă ne trezim obosiți şi simțim pe parcursul zilei o nevoie puternică de a dormi, este evident că nu dormim suficient. Pentru copii este necesară o perioadă de zece ore de somn pentru ca organismul să se simtă odihnit, la adolescenți această cifră este de opt sau nouă ore, iar la adulți cuprinsă între șapte şi nouă ore de somn.

Obiceiurile de somn pot face o mare diferență în calitatea vieții. Astfel, sunt câteva modalități de a asigura o bună igienă a somnului, printre care primordială este adoptarea unui program de somn bine definit şi urmărirea acestuia. Adormind în fiecare seară la aceeași oră şi trezindu-ne urmărind un program anume, regulăm ceasul biologic al organismului şi armonizăm funcționarea acestuia, astfel ne va fi mai ușor să adormim în fiecare seară. Un alt sfat ce favorizează un somn mai calitativ este să evităm dormitul de după-amiază, căci acesta perturbă programul obișnuit de somn. De asemenea, dormitorul trebuie să îndeplinească anumite condiții pentru a ajuta la un somn liniștit. În primul rând, temperatura nu trebuie să fie mai mare de 19 grade Celsius. Specialiștii recomandă să nu existe un televizor în dormitor, iar dacă acesta totuși există, este recomandat să îl închidem cu 30 de minute înainte de culcare. Benefică este şi înlăturarea surselor de zgomot sau lumină, apelând la draperii, măști de ochi, dopuri pentru urechi, aparate de „zgomot alb”, care redau cântece sau sunete relaxante. De reținut este faptul că alcoolul, cofeina şi țigările, mâncărurile grele sau picante, exercițiul fizic intens perturbă somnul.


Adoptarea unei rutine sănătoase de somn şi anihilarea factorilor perturbatori sunt modalități sigure de a obține un somn calitativ în urma căruia şă avem o zi productivă şi cât mai reușită. În cazul în care aceste sfaturi nu ajută în obținerea odihnei dorite este bine să apelezi la un doctor pentru a descoperi cauzele de rigoare.


Madlena CĂLUGĂREANU

Adaugă comentariul tău

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii
Articol publicat de Mirabela ŞERBĂNESCU