19 Mai 2017
4896 accesări
0 comentarii

Deasupra rinichilor se află glandele suprarenale, două la număr, ce secretă hormoni care acţionează asupra tuturor organelor din corp. Atunci când glandele suprarenale nu funcţionează corespunzător, adică nu secretă suficienţi hormoni, se poate vorbi despre boala Addison.

Printre hormonii secretaţi de aceste glande, se află şi cortizolul, iar atunci când acestea secretă cortizol insuficient, se manifestă insuficienţa suprarenală lentă sau boala Addison, o afecţiune frecvent întâlnită la persoanele cu vârsta cuprinsă între 30 şi 50 ani. Cu toate acestea, afecţiunea poate fi întâlnită la orice vârstă.

„Boala Addison se poate instala din mai multe cauze. La copii, insuficienţa suprarenală este strâns legată de o dezvoltare anormală a glandei suprarenale, ce se numeşte aplazie suprarenală. Alte cauze declanşatoare mai pot fi: un tratament de lungă durată cu cortizon; anumite boli, procese infecţioase, precum tuberculoza sau sifilisul; malformaţii congenitale; sintetizarea anormală a cortizolului; boli autoimune (în acest caz, organismul produce anticorpi împotriva glandei suprarenale) etc.”, explică dr. Eduard Circo, specialist endocrinolog.

Anemie, hipoglicemie şi hipotensiune

Afectarea glandelor suprarenale are răsunet asupra întregului organism. După instalarea afecţiunii, pot apărea semne şi simptome legate de tubul digestiv, precum pierderea apetitului, vărsături şi dureri abdominale. De asemenea, se poate instala anemia, prin micşorarea numărului de globule roşii din sânge, precum şi hipoglicemia. Apare o preferinţă pentru sare, o scădere a tensiunii arteriale etc. De cele mai multe ori, intervine oboseala psihică, iar bolnavul resimte palpitaţii, vertij şi îşi poate pierde conştienţa.

Dacă aveţi astfel de simptome, este foarte important să mergeţi la un medic specialist, pentru a vă prescrie o serie de analize.

„Primul test care se face atunci când se suspectează această afecţiune este analiza de sânge, prin intermediul căreia se măsoară nivelurile de cortizol, ACTH şi potasiu. În cazul în care afecţiunea este confirmată, analizele de sânge vor arăta un nivel scăzut de sodiu, în sânge, un nivel ridicat de potasiu, hipoglicemie, cantitate mică de cortizol etc.”, adaugă medicul endocrinolog.

Criza addisoniană poate fi fatală

Odată ce această afecţiune a fost confirmată, medicul specialist va putea prescrie un tratament specific, de substituţie hormonală. Astfel, pacientul va primi hormonii pe care glandele suprarenale nu îi mai secretă. Această boală determină pierderea sodiului prin urină, manifestată printr-o deshidratare severă. De aceea, tratamentul trebuie să fie permanent, pentru a evita această situaţie.

„Criza addisoniană sau insuficienţa suprarenală acută este o urgenţă medicală, deoarece poate fi fatală dacă nu se intervine la timp.

Pacientul necesită tratament urgent. În acest caz, creşte nivelul de potasiu din sânge şi scade dramatic glicemia şi tensiunea arterială”, mai spune specialistul.

În caz de criză, tratamentul include administrarea intravenoasă a hidrocortizonului, combinat cu soluţie salină sau glucoză.

Cu toate că această boală este severă, ea este destul de rară şi, potrivit specialiştilor, există şi reversul acestei afecţiuni, când glandele suprarenale secretă mai mult cortizol decât este necesar, situaţie în care, la fel, tot organismul este afectat. Această afecţiune se numeşte Sindromul Cushin, iar una dintre cauzele afecţiunii este administrarea în exces a corticoterapiei.

Adaugă comentariul tău

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii
Articol publicat de Vali PAPATANASIU