26 Octombrie 2015
2554 accesări
0 comentarii

Celulele stem reprezintă deja un subiect comun pentru mulţi dintre părinţi sau viitorii părinţi, însă ceea ce se întâmplă în momentul recoltării este mai puţin ştiut.

Celulele stem reprezintă celulele care stau la baza formarii tuturor ţesuturilor şi organelor. Acestea sunt prezente în organism, atât în perioada intrauterină cât şi după naştere, şi contribuie la reînnoirea periodică sau la vindecarea ţesuturilor şi organelor după diverse boli / traumatisme.

Recoltarea celulelor stem din sângele cordonului ombilical se va efectua ex-utero, imediat după naşterea copilului. Este o procedură foarte simplă, care durează câteva minute şi nu implică nici un fel de dureri sau riscuri.

„Celulele stem se recoltează indiferent de tipul de naştere pentru care optaţi. E bine de ştiut că anestezia epidurală nu reprezintă o contraindicaţie pentru recoltare. În schimb, contraindicaţii absolute în acest caz sunt: HIV, HTLV, sifilis activ, infecţie activă cu virus hepatitic B şi C şi cytomegalovirus.

De recoltare se va ocupa medicul cu echipa care va asista la naştere. Odată ce încetează bătăile cordonului ombilical, medicul va secţiona cordonul ombilical, desprinzând nou-născutul de acesta şi abia atunci va începe recoltarea propriu-zisă.

Toate activităţile legate de recoltare se realizează în condiţii aseptice, folosind mănuşi chirurgicale şi mască chirurgicală.

Cordonul este întâi dezinfectat în zona în care urmează să fie puncţionat, pentru a se evita orice fel de contaminare a sângelui colectat. Se introduce acul în vena ombilicală, permiţând curgerea sângelui prin acesta direct în punga specială, prevăzută cu substanţa anticoagulantă. Se agită uşor punga pe tot parcursul recoltării, pentru a permite amestecarea sângelui cu anticoagulantul. Cantitatea de sânge recoltată nu trebuie să respecte o valoare precisă, aceasta putând varia de la 20 până la 200 ml”, explică specialiştii Euromaterna.

Odată finalizată colectarea de sânge din cordonul ombilical, se completează un formular cu date despre recoltare şi se introduce, alături de punga cu sângele recoltat, în kit-ul care se sigilează. După sigilare, se va contacta banca de celule stem pentru a se anunţa recoltarea, iar banca se va ocupa de ridicarea kit-ul din maternitate şi transportarea acestuia către locul în care va avea loc stocarea propriu-zisă.

Pentru a afla care sunt ofertele de care puteţi beneficia în cadrul Spitalului Euromaterna privind recoltarea celulelor stem, apelaţi numărul de telefon 0733.443.843.

Taguri articol: clinici şi spitale euromaterna celule stem

Adaugă comentariul tău

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii
Articol publicat de Andreea Năstase